Ливърпул се спаси от поражение срещу Арсенал дълбоко в добавеното време в дербито от 17-ия кръг на Висшата лига. „Мърсисайдци" измъкнаха реми 2:2 от „топчиите", благодарение гола на Мартин Шкъртел, а мениджърът им Брендън Роджърс ще може да диша малко по-леко занапред.

Ливърпул започна мача по-добре, макар че положенията така или иначе не изобилстваха и пред двете врати. В 11-ата минута Лалана стреля силно, но над вратата на Шчесни.

В 34-ата Ливърпул профука още един шанс.Тогава Маркович изскочи сам срещу Шчесни след пас на Джерард, но стреля право в полския вратар.

В самия край на полувремето все пак поведе логично. Жиру сбърка при изнасянето на топката, тя отиде у Хендерсън, който намери Коутиньо около дъгата. Последният залъга защитник и с прецизен шут по земя вкара топката във вратата с помощта и на страничната греда.

Радостта на домакините обаче изтрая едва няколко секунди, след като Арсенал изравни миг по-късно. Санчес центрира от фаул, а защитата на Ливърпул не успя да избие добре. Фламини надскочи Лейва и подаде към Дебюши, който пък отклони във вратата за 1:1.

Ливърпул започна по-активно и след почивката, но така и не успяваше да оползотвори шансовете си. Лейва пробва страхотен шут след час игра, а малко по-късно Джерард също пропусна добра възможност. Тогава Стърлинг се откъсна, мина покрай излезлия да го посрещне Шчесни, но избяга встрани и трябваше да потърси пас. Младокът центрира към Джерард, ветеранът стреля с глава, но над вратата.

В 65-ата Арсенал издебна своя миг и нанесе втори удар. Жиру получи топката и пусна към Касорла по крилото, той пък му върна бързо и французинът прокара топката между краката на Джоунс.

Това сериозно стресна домакините и от тук до края на мача те натиснаха в търсене на поне изравнителен гол.

В75-ата страхотен шанс се откри отново пред Лейва, но мерникът на бразилеца пак изневери, като той стреля малко покрай гредата.

В последните секунди примката около вратата на Шчесни съвсем се стегна. Резервата Борини на два пъти бе близо до изравняване в самия край, но и в двата случая полякът спасяваше ударите му.

Реферът даде цели 9 минути продължение на двубоя, тъй като Шкъртел трябваше да получи медицинска помощ по-рано през полувремето. „Червените", които останаха с десет души секунди след това. Резервата Борини получи втори жълт картон за опасна игра срещу Касорла и пое към съблекалнята след само 15 минути игра.

Домакините обаче не мислеха да се предават и Шкъртел заби изравнителния гол в 96-ата мин. Словакът засече с глава центриране от корнер и хвърли в делириум „Анфийлд".

ЛИВЪРПУЛ - АРСЕНАЛ 2:2

1:0 Коутиньо (44')

1:1 Дебюши (45')

1:2 Жиру (65')

2:2 Шкъртел (96')

Ливърпул: Джоунс, Сако, Шкъртел, Туре, Маркович, Джерард, Лейва, хендерсън, Стърлинг, Коутиньо, Лалана;

Арсенал: Шчесни, Дебюши, Чембърс, Мертезакер, Гибс, Фламини, касорла, Окслейд-Чембърлейн, Санчес, Уелбек, Жиру.