Нивото на българския футбол вече е еднакво с това на традиционно считаните и определяни като аматьори Сан Марино, Гибралтар, Андора и т.н.

След като снощи с евротурнирите се простиха и последните ни представители Черно море и Берое, България стана една от 18-те страни, които вече нямат участници в надпреварите на Стария континент още в края на юли.

След втория квалификационен кръг на клубните надпревари в Европа, без представители са освен споменатите Андора, Гибралтар и Сан Марино, така още Фарьорските острови, Грузия, Ирландия, Люксембург, Литва, Северна Ирландия, Малта, Словения, Естония, Черна гора, Латвия, Армения, Исландия и Уелс.

Трябва да се отбележи, че в 10 от тези 18 страни, останали без представители в евротурнирите след втория квалификационен кръг, клубният футбол е на изцяло аматьорско равнище. В подобна компания се свлякоха и родните евроучастници, докато повечето от представителите от средните по сила страни дори още не са започнали участието си.

С по един отбор в Европа към момента останаха Финландия, Македония, Босна и Херцеговина и Молдова. Единственият участник от последната страна е вече добре познатият у нас Милсами, а всички останали скоропостижно напуснаха континенталните надпревари.