Днешният ден ще е по-особен за българския футболен запалянко. Защото в 16,00 часа е голямото българско дерби Левски - ЦСКА, а час след края му започва легендарното-Ел Класико на „Сантяго Бернабеу".

Със сигурност много от феновете на „сини" и „червени" подкрепят Реал или Барса. Така че за някои съботата може да се окаже най-добрият ден от началото на сезона или обратното - най-лошият.

Въпреки че българското и испанското дерби имат много над 100 издания, те са се играли в един уикенд или в един ден само в пет случая. Първият е от много далечната вече 1959 г. Тогава и двата мача са на 29 ноември.

Реал побеждава Барса с 2:0 след голове на Матеос и Алфредо ди Стефано. Левски и ЦСКА пък завършват 1:1. Димитър Йорданов бележи за „сините", а Стефан Божков изравнява от дузпа. През 1968 г. „кралския клуб" побеждава големия си съперник с 2:1, като мачът е на 16 ноември. Головете бележат Пири и Хосе Луис, а за Барса -Салдуа.

Ден по-късно- на 17 ноември, се играе едно от най-запомнящите се вечни дербита. То завършва 7:2 за Левски. Попаденията за „сините бележат Георги Аспарухов-Гунди (3), Янко Кирилов (2), както и Сашо Костов и Борислав Богданов. Петър Жеков и Цветан Атанасов пък са точни за ЦСКА. На една дата - 1 април 1989 г., отново се провеждат Ел Класико и Вечно дерби. Барселона и Реал Мадрид завършват 0:0.

Този път ЦСКА побеждава с 2:1, като това се случва само веднъж от петте случая, когато двата големи мача се играят в един ден. Два гола за „червените" отбелязва Лъчезар Танев, а Емил Велев намалява от дузпа за Левски. Няма как да не отбележим, че и тук има много допирни точки между двете дербита.

В момента Танев е един от най-добрите ни мениджъри, като живее в Барселона. Той има позиции при каталунците, като е голям приятел с човека, завел Христо Стоичков на „Камп Hoy" - Хосе-Мария Мингея. Няма как да не отбележим и че на 4 април 1989-а - само три дни след Ел Класико и Вечното дерби, Барселона приема ЦСКА в първи полуфинал за КНК. Срещата завършва 4:2 за „блауграна". През този век има два случая, в които мачовете се играят в един уикенд.

През 2004 г. Левски побеждава ЦСКА на „Армията" с 2:1. Христо Янев вкарва за „червените", а Темиле и Чиликов носят победата на „сините". Голът на централния нападател пада дълбоко в добавеното време. Барселона пък побеждава с 2:1 на „Сантяго Бернабеу". Трябва да се отбележи, че и тук мачът е решен след 85-ата минута. Солари прави 1:0, Клуйверт изравнява, а Шави носи успеха на каталунците. За последно преди днес двата отбора играха в един уикенд през април 2006 г.

На 1-ви Барса и Реал правят 1:1 след голове на Ро-налдиньо от дузпа и Роналдо за „кралете". Ден по-късно Левски побеждава ЦСКА с 1:0, като точен е Георги Иванов-Гонзо от бялата точка. Във въпросните 5 случая Левски определено има късмет. „Сините" са със 3 победи от 5 мача. Един завършва наравно, а само веднъж ЦСКА побеждава.