В неделя завърши надпреварата В 51 от 53-те домашни първенства в Европа (без България и Румъния) и имената на участниците в квалификациите на Шампионската лига вече са напълно ясни, пише "Тема:Спорт".

Де факто единствените две квоти за евротурнирите, които все още не са раздадени, са на сметката на северната ни съседка (за Лига Европа), като техните притежатели ще станат известни след изиграването на последния кръг на 10 юни.

По-важната новина е, че българският представител в най-комерсиалния турнир на Стария континент ще получи изключителен шанс да се добере до груповата фаза. Благодарение на високия си коефициент (24.250), натрупан през последните 5 сезона, новият първенец Левски ще бъде поставен във всички квалификационни кръгове.

Със сигурност обаче на сините не им предстои приятна разходка, а случките от последните два сезона (с Тампере и БАТЕ Борисов) са допълнителна обеца на ухото на тима от „Герена". Не трябва с лека ръка да се подминава и фактът, че предстои последният сезон, в който Левски ще се радва на бонуса от достигането до четвъртфинал в Купата на УЕФА през 2005/06.

Ако и сега сините не натрупат сериозен актив, от следващото лято тимът със сигурност няма да се радва на привилегията да се среща със „скиори" и „трактористи" в Лигата на богатите. Момчетата на Емил Велев ще стартират борбата от втория квалификационен кръг, където им предстои да открият нови географски дестинации.

Дълъг списък от екзотични отбори като Шериф (Молдова), Актобе (Казахстан), Стреймур (Фарьорски острови), Могрен Будва (Черна гора), Левадия (Естония) и т.н. ще се опитат да изпотят левскарите в юлските жеги. На очи се набива и първият познайник на сините в списъка с непоставени - люксембургският Дюделанж, срещу който през сезон 2000/01 Левски записа първата си победа в историята като гост в турнира на шампионите (4:0).

На „Герена" трябва дебело да си подчертаят, че именно в тази фаза нямат никакво право на грешка, тъй като провалът ще значи край на европейските мачове още преди същинската борба да е започнала. На всеки следващ етап от надпреварата в ШЛ отпадането не би било толкова фатално, тъй като Левски ще има шанс за поправителен в Лига Европа.

В третия квалификационен кръг се появяват и първите сериозни опасности за новоизлюпения български първенец, сред които кипърският шампион АПОЕЛ, скандинавските подводни камъни Калмар (Швеция) и Стабек (Норвегия) и старите познайници от Слован Братислава. В края на 90-те словашкият първенец влезе във фолклора на вечното ни дерби, след като агитката на ЦСКА го включи в репертоара от обидни песни към големия враг. Това се случи след позорното отпадане на сините още в предварителния кръг на КНК през сезон 1997/98 (след 1:1 и 1:2).

На този етап най-страховито обаче звучи вариантът с австрийския шампион Залцбург, който едва ли може да бъде определен като аутсайдер при евентуален сблъсък с Левски.
Ако все пак допуснем, че тимът на Велев си е взел поука от последните еврокрушения и преодолее първите две препятствия, на последното стъпало преди групите Вече ще трябва да покаже сериозна класа, независимо че при жребия ще е над чертата.

Петте отбора под нея със сигурност Вече са си заплюли именно Левски като най-приемлив жребий и ще хвърлят целия си потенциал към заветния минимум от поне 8 милиона евро при краен успех. Който измежду Макаби Хайфа, Динамо Загреб, ФК Цюрих, Висла Краков или БАТЕ Борисов да се появи на листчето със съперника на българския шампион, за фаворит едва ли ще може да се говори.

Драматизмът ще придобие доста сериозни измерения, особено при нова среща с шампиона на Беларус, който предизвика небивали катаклизми на „Герена" преди по-малко от година и даде солиден материал за злорадство срещу сините за дълго време напред.