Юношеският национален отбор на България до 17 г. записа престижна победа с 2:1 над силния отбор на Швейцария навръх националния ни празник. В контрола, която е част от подготовката ни за Евро 2015, на което сме домакини, селекцията на Александър Димитров стигна заслужено до успеха на стадиона в Сливен.

Първата част бе интригуваща с две изпуснати дузпи - по една за съперниците. Първо пропуснаха швейцарците чрез Хусер в 3-ата мин. По-късно зад бялата точка застана и Тонислав Йорданов, който също не сполучи. Нарушението за българската дузпа обаче бе отзад при нахлуване на скорост в наказателното поле, поради което гостите останаха с 10 души.

Швейцарският пропуск

Българският пропуск

Илиян Стефанов от "Левски" вкара за България и полувремето завърши 1:0. През второто полувреме при грешка след изпълнение на тъч в българската половина гостите се възползваха и изравниха чрез Сарда. Няколко минути по-късно обаче нападателят на "Литекс" Тонислав Йорданов се реваншира за пропуснатата дузпа с гол за 2:1.

Тонислав Йорданов отбеляза победния гол за България (17) срещу Швейцария (17).

"Хубава победа по случай националния празник и за натрупване на самочувствие, тъй като беше срещу доста класен съперник", коментира пред "24 часа" селекционерът на юношите до 17 години Александър Димитров.

Александър Димитров по време на тренировката преди мача срещу Швейцария.

"Но не се и заблуждаваме. допуснахме грешки, които трябва да елиминираме. Най-много претенции имам към владеенето на топката. Най-много съм доволен от желанието във фаза защита. Именно там се вижда коренна промяна. Върху този детайл акцентирахме много, тъй като имах сериозни забележки и притеснения. Доволен съм и от показания характер. Веднага след изравнителния гол се вдигнахме, реагирахме адекватно, вместо да се стъписаме, и отбелязахме за 2:1", добави Александър Димитров.

След два дни България и Швейцария ще изиграят нов спаринг в Сливен. За контролите у нас пристигнаха скаутите на "Арсенал" и "Брайтън" Боб Арбър и Марк Андерсън, както и човек от швейцарския "Базел" - легендарният нападател на "часовникарите" Адриан Кнуп. През 1991 г. именно Кнуп вкарва два гола на стадион "Васил Левски", а България допусна загуба с 2:3, след като водеше с 2:0 в европейската квалификация.

Арбър идва за първи път в България като скаут на лондонския "Арсенал", но е един от хората, които са привлекли много добри играчи за клуба. Сред попаденията на 64-годишния бивш защитник са Войчех Шчесни, Никлас Бендтер, Себастиан Ларсон и Филип Сендерос.

Марк Андерсън от "Брайтън" е част от новото ръководство на клуба от Чемпиъншип.

Скаути от Англия и Швейцария следят за добри изяви на млади български национали.

Евро 2015 по футбол за юноши до 17 години ще се проведе в България от 6 до 22 май. 15-те отбора, които ще се присъединят към родната селекция, ще станат ясни след мачовете от елитния кръг на надпреварата между 12 и 26 март. Жребият за Евро 2015 ще бъде изтеглен на 2 април в Поморие.

Юношите на България до 17 г. позират преди първата контрола с Швейцария. Селекцията на Александър Димитров спечели 2:1 в Сливен.

Титулярите за България срещу Швейцария: Димитър Шейтанов („Левски"), Петко Христов ("Славия"), Матео Стаматов ("Еспаньол"), Димитър Савов ("Славия"), Радослав Димитров (ЦСКА), Кристиян Славов (ЦСКА), Светослав Ковачев ("Лудогорец"), Ивайло Климентов ("Лудогорец"), Георги Русев (ДИТ), Илиян Стефанов („Левски"), Тонислав Йорданов ("Литекс")