Локомотив (София) постигна първа победа в европейски клубни турнири след десетгодишна пауза от всички надпревари в Стария континент. Столичните "железничари" победиха с 2:0 като домакин дебютанта на евросцената Македония (Скопие) пред около 2000 зрители на стадион "Българска армия". 

Възпитаниците на Стефан Грозданов пропуснаха да решат мача с далеч по-убедителен резултат, като само през първата част на два пъти Саша Антунович и Кристиян Добрев и веднъж Цветан Генков можеха да открият резултата, но от чисти позиции не успяха да пратят кълбото в мрежата на Симов.

Първото чисто положение за гостие дойде едва в 34-а минута, но Голубович решително се намеси. Втората част започна с натиск на македонците, при който отново стражът на Локо спаси вратата си. Все пак в 57-а минута при нарушение срещу Генков в наказателното поле, реферът Томас Вейлгард отсъди дузпа.

Зад топката застана Иван Пасков, който стреля, вратарят отби топката в гредата и след като кълбото се върна в краката му отбеляза. Датчанинът обаче даде знак наказателният удар да бъде повторен заради нарушение на правилата. При втория си опит Пасков бе по-точен и откри резултата.

Двубоят бе окончателно решен три минути преди края, когато Калоян Караджинов засече подаване по земя на Цветан Генков и отблизо разстреля Симов за втори път. Така Локомотив взе сериозен аванс преди реванша в Скопие след две седмици.

На пресконференцията след срещата наставникът на домакините Стефан Грозданов призна, че е очаквал малко по-сериозна игра от страна на възпитаниците си, но все пак е доволен от постигнатия резултат.

"Получи се нервен мач, съперниците бяха решили на всяка цена да вземат нещо от срещата. Вината е донякъде и наша, тъй като не успяхме да си реализираме положенията, които създадохме, а това щеше да успокои играта ни. Не мога да коментирам дали имаше дузпа, искам първо да изгледам видеозписа".

На обратното мнение беше треньорът на Македония (Скопие) Радмило Иванчевич, според когото тимът му не е заслужавал да загуби с такава разлика.

"Не заслувахме въобще да загубим. Първата част играхме по-защитно и не позволихме на противника да покаже своята игра. Показателно е, че за четвърт час допуснахме една-единствена грешка в отбрана. Смятам, че нямаше дузпа, а преди втория гол имаше нарушение срещу наш играч. Като цяло реферът свири като балканец. В Скопие ще е съвсем различно - още преди мача казах на момчетата, че всичко ще се реши едва във втория мач у дома".