Отборът на Арсенал е първият финалист в турнира за Купата на Англия. „Топчиите" се измъчиха с първодивизионния Рединг, побеждавайки го с 2:1 след продължения. В герой за столичани се превърна Алескис Санчес, който реализира и двете попадения за своите. Решителното второ бе факт и след неубедителната изява на съперниковия страж Адам Федеричи.

Рединг се представи повече от достойно, а на няколко пъти селекцията на Стийв Кларк можеше да поднесе и сензацията, ако не бяха пропуските на Чалоба, Робсън-Кану и Погребняк.

Така Арсенал се справи успешно при своя 28 полуфинал за Купата и ще търси своя 12-ти рекорден национален трофей. Другата полуфинална двойка противопоставя Ливърпул и Астън Вила.

Очаквано Арсенал започна срещата далеч по-самоуверено, демонстрирайки желанието си да защити своето национално отличие. Арсен Венгер основно разчиташе на бързината на своите нападатели-Алексис и Уелбек, а също така и на креативните Йозил и Рамзи.

Доказателство за това бяха и двете отлични предложения за „топчиите" още до 10-ата минута, когато първо Уелбек пропиля уникален шанс за гол, а след това изстрел с глава на Мерезакер бе спасен с вещина от ветерана Адам Федеричи.

Представителите на Чемпиъншип също показаха зъби, след като МаКлиърли стреля от удобна позиция право в ръцете на Шчесни.

Мачът сякаш изглеждаше успокоен и равният резултат щеше да бъде най-логичното нещо за първото полувреме, докато на сцената не се появи Месут Йозил. Световният шампион пусна брилянтен пас,  зад гърба на отбраната, към Алексис. Чилиецът се възползва от отличната ситуация и с майсторски изстрел направи 1:0.

„Артилеристите" мислеха, че контролират събитията на терена и това им изигра лоша шега в 54-ата минута. Павел Погребняк напредна по крилото и почти от аутлинията центрира. Пасът му прехвърли Кийрън Гибс и намери непокрития МаКлиърли. Играчът с номер 12 успя да засече топката, която все пак бе избита от Шчесни, но зад голлинията и така интригата бе възвърната Рединг-Арсенал 1:1!

До края на редовното време двата тима имаха изключителни шансове за победен гол, но явно съдбата бе решила всичко да бъде решено след още 30 минути игра.

Символичните домакини от Рединг сериозно се умориха по време на първото продължение, което се оказа отлична новина за техния съперник. В 102-ата минута Аарън Рамзи бе много близо до попадение, ала Федеричи, макар и леко неуверено, успя да избие коженото кълбо над горната греда.

Героят се превърна в грешник само 120 секунди по-късно. Австралиецът не бе позиционирал добре своето тяло при един коварен шут на Алексис Санчес и позволи тя да премине между неговите крака, за крайното 1:2.

До края скромният  им опонент опита всичко възможно да се добере поне до дузпи, но силите на Павел Погребняк и компания не стигнаха за нещо по-интересно.


Reading vs Arsenal 1-2 All Goals and Full... by enteritament

РЕДИНГ-АРСЕНАЛ 1:2

0:1 Алексис (39'), 1:1 МаКлиърли (54'), 1:2 Алексис (103')

СТАДИОН: „Уембли"

СЪДИЯ: Мартин Аткинсън

РЕДИНГ: Федеричи, Гънтър, Микаел, Пиърс, Обита, МаКклиърли, Уилямс, Чалоба, Робсън-Кану, Маки, Погребняк (резерви: Андерсен, Кели, Норууд, Кокс, Якубу, Караджан, Купър)

АРСЕНАЛ: Шчесни, Дебюши, Мертезакер, Косчелни, Гибс, Рамзи, Касорла, Коклен, Йозил, Санчес, Уелбек (резерви: Оспина, Паулища, Уилшир, Жиру, Уолкът, Монреал, Фламини)