Пилотът на Макларън Мерцедес Луис Хамилтън спечели трета победа в дебютния си сезон във Формула 1. 22-годишният британец не изпусна първото място от самия старт и триумфира на унгарската писта "Хунгароринг", намирайки най-прекия път до финала за 1:35.52,991 часа. Втори на по-малко от секунда след него се нареди Кими Райконен (Ферари), а трети остана Ник Хайдфелд (БМВ).

Двукратият световен шампион Ферандо Алонсо, който преди старта бе наказан да стартира с пет места назад (6-и), направи силна втора част на състезанието и завоюва четвъртата позиция. Другият пилот на Ферари Фелипе Маса предпочете тактика с едно спиране, но остана далеч от зоната на точките - на 13-а позиция.

Подобно на Хайдфелд агресивна тактика с три бокса имаше и пилотът на Уилямс Нико Росберг, който се движеше добре през по-голямата част от надпреварата, но в крайна сметка остана седми. Най-доброто класиране за сезона записа Ралф Шумахер (Тойота), нареждайки се шести, което му отреди 3 точки. Преди него финишира полякът Роберт Кубица (БМВ), а последната точка за Рено грабна Хейки Ковалайнен.

С победата си Хамилтън увеличи преднината си в генералното класиране при пилотите на 7 точки, като събра 80, докато Алонсо вече има 73. Трети на точка пред съотборника си Маса излезе Кими Райконен, за който малко утешение остана записаната в самия край най-бърза обиколка.

След скандала във вчерашната квалификаци, точки за отборната надпревара на Макларън Мерцедес не бяха присъдени. По този начин конкурентите от Ферари съкратиха дистанцията, но "сребърните стрели" продължават да водят. Следващият старт е за Гран При на Турция на 26-ти август в Истанбул.

С изгасването на червените светлини Луис Хамилтън тръгна добре, а Кими Райконен се изстреля от чистата страна на пистата, изпреварвайки Ник Хайдфелд. Грешка малко по-късно допуска двукратния световен шампион Фернандо Алонсо, което позволи на поляка Роберт Кубица да мине позиция пред пилота на Макларън Мерцедес.

Постепенно младият британец започна да трупа преднина пред пилота на Ферари, която достигна до 4.5 секунди. Пръв от лидерите при механиците в бокса влезе Алонсо, който престоя 9.9 секунди. Кими и Хамилтън нямаха проблеми при зареждането, като класирането в челото се запази.

Проблемите на Фелипе Маса от вчерашния ден продължиха и в днешното състезание, като след старта бразилецът се движеше на шестнадесета позиция, като през цялата дистанция се бореше с нестабилната задница на болида си.

След първите смени Райконен започна методично да стопява преднината на 22-годишния лидер, като разликата падна на около половин секунда. Точно по средата на дистанцията при механиците се отби и Фелипе Маса, който направи единствената си смяна, поставяйки по-меките от двата типа гуми и излезе на 13-а позиция.

24 обиколки преди финала Райконен направи и втория си стоп, като се задържа 8,3 сек. в бокса. Хамилтън остана на пистата 4 обиколки по-дълго и натрупаната преднина от близо 27 секунди му позволи безпроблемно да се завърне на първата позиция. До края двамата се движиха близо един до друг, но финландецът нямаше шанс да атакува пилота на Макларън.

Класиарне в Гран При на Унгария:
1. Луис Хамилтън Макларън 1,35:52.991 10 точки
2 Кими Райконен Ферари + 0.715 сек. 8 т.
3. Ник Хайдфелд БМВ Заубер + 43.129 сек. 6 т.
4. Фернандо Алонсо Макларън + 44.858 сек. 5 т.
5. Роберт Кубица БМВ Заубер + 47.616 сек. 4 т.
6. Ралф Шумахер Тойота + 50.669 сек.3 т.
7. Нико Розберг Уилямс + 59.139 сек.2 т.
8. Хейки Ковалайнен Рено + 1:08.104 сек. 1 т.
9. Марк Уебър Ред Бул + 1:16.331 мин.
10. Ярно Трули Тойота + 1 об.
11. Дейвид Култард Ред Бул + 1 об.
12. Джанкарло Фисикела Рено + 1 об.
13. Фелипе Маса Ферари + 1 об.
14. Алексaндър Вурц Уилямс + 1 об.
15. Такума Сато Супер Агури + 1 об.
16. Себастиан Фетел Торо Росо + 1 об.
17. Адриан Сутил Спайкър + 2 об.
18. Рубенс Барикело Хонда + 2 об.
19. Витантонио Лиуци Торо Росо + 28 об.
20. Антъни Дейвидсън Супер Агури + 29 об.
21. Дженсън Бътън Хонда + 35 об.
22. Сакон Ямамото Спайкър + 66 об.