През последните дни на 2015 г. председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов е засечен да контактува с адвокати на подсъдимия за финансови престъпления бизнесмен Гриша Ганчев, съобщава "ПИК".

Топалов, който оглави СГС през лятото, провеждал интензивни разговори и срещи с адвокати на Гриша Ганчев, дори вчера развеждал адвокати по съдийските стаи и деловодства, което според очевидци е крайно скандално поведение.

Причината е ясна - рекордният иск, който синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка заведоха в СГС преди месец и допуснатото обезпечение срещу новоучредената „Прима консулт индъстри", собственост на свързания с Ганчев пенсионер Чавдар Йорданов, който за няколко месеца стана притежател на почти всички бензиностанции на „Петрол".
ПИК припомня, че през 2013г. няколко фирми - бушони бяха щедро кредитирани от пирамидата на банкера-беглец Цветан Василев - КТБ с повече от 200 млн. лева, с които те си купиха компанията "Петрол". След фалита на КТБ нито една от фирмите не възстанови дължимите средства. Нещо повече, чрез серия от цесии се оказа, че дъщерните на „Петрол" дружества „Елит петрол" и „Варна сторидж" вече "не дължат" нито стотинка на затворения трезор, а активите на „Петрол" - повече от 150 бензиностанции и петролната база Варна се озоваха, чрез серия от юридически прехвърляния, в новоучреденото „Прима консулт индъстри" без да бъде заплатен нито лев на фалиралата банка.
Още от бягството на Цветан Василев в чужбина, компанията "Петрол" се контролира от подсъдимия Гриша Ганчев, на чиито адвокати сега съдия Калоян Топалов явно е започнал да помага. За да затворят докрай казуса и окончателно да ограбят „Петрол".

През ноември новите синдици Кристи Маринова и Ангел Донов поискаха в полза на държавата да се възстановят активи в размер на рекордните 234 458 810 лв. Решението по иска на синдиците трябва да се вземе от съдия от СГС. Чрез съдия Топалов, адвокатите на Гриша Ганчев поискали да се осигури "правилното" решаване на делото.
Скандалът може да придобие грандиозни размери, ако се окаже, че лично председателят на СГС вече е започнал да оказва натиск върху подчинените му съдии, както твърдят запознати с казуса. Евентуално решение на съда в полза на интересите на фирми, които се контролират от Гриша Ганчев, на практика, биха ощетили държавата повторно с близо четвърт милиард лева. Чрез Фонда за гарантиране на влоговете, държавата вече изплати на вложителите в банковата пирамида на фараона Цветан Василев близо 4 млрд. лв. Парадоксалното е, че само преди два дни съдия Топалов атакува бившата шефка на СГС Владимира Янева, като обясни, че от години бил наясно със случващото се в Съдебната палата.

На принципа, не ме гледай какво върша, а какво говоря, се оказва, че именно Топалов вече е подложен на скандален натиск от адвокати, за да оказва давления върху съдиите, как "правилно" да решават делата.
Изборът на Калоян Топалов стана с негласната подкрепа на съдийската политическа партия, както вече мнозина в съдебната система наричат Съюзът на съдиите в България. Топалов се обяви за бунтар и дори слезе на стълбите пред Съдебната палата преди две седмици.

розната демонстрация показа нагледно сериозните проблеми на българската правосъдна система - адвокати на олигарси и подсъдими да протестират рамо до рамо със съдиите, които ще гледат делата им, сред които бяха кандидат-политици като Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд и Нели Куцкова, вечен кандидат за постове в съдебната система.

На фона на скандалните контакти на съдия Калоян Топалов с адвокати на подсъдимия Гриша Ганчев, се оказа, че председателят на СГС още не бил изготвил справка за работата на ключовия съд за изминалите шест месеца от встъпването му в длъжност. Остава и въпросът за назначенията, направени от Калоян Топалов в СГС и какви са връзките на командированите в най - големия съд в страната съдии с техния председател. Как тези факти ще намерят отражение в доклада на Топалов предстои да видим.