Британският гросмайстор Найджъл Шорт изпрати извинително писмо до мениджъра на Веселин Топалов Силвио Данаилов, в което категорично се разграничава от обвиненията към българския щаб, съобщи за Топспорт.бг говорителят на бившия световен шампион Живко Гинчев.

Както е известно, вчера лондонският "Гардиън" разпространи информацията, че Шорт е призовал Международната федерация по шахмат ФИДЕ да проведе собствено разследване по обвиненията в измама, отправени от срещу водача в световната ранглиста Веселин Топалов.

Ето и пълния текст на писмото на британския гросмайстор до Силвио Данаилов:

Скъпи Силвио, благодаря Ви за и-мейла. Цитатите, които ми пратихте от оригиналния текст на „ДНА", са абсолютно точни. Аз не се чувствам отговорен за коментара и интерпретацията на тези изявления във вестника, които са били направени от журналиста Виджай Тагор.

Ако проверите оригиналния текст, ще видите, че НЕ СЪМ казвал, че „съм наблюдавал нещо съмнително в Сан Луис". Това е интерпретация на г-н Тагор на моите коментари, че съм бил озадачен колко близо седите до Веселин Топалов.

Не съм казвал, че Вие си му сигнализирал или че лично съм наблюдавал нещо нередно. Моите коментари съвсем не бяха предназначени да отбележат такова нещо. Ако Вие сте искал да сигнализирате, това би било забележително лесно, което съвсем не е като да кажеш, че си направил такова нещо.

Бих искал да добавя, че се обадих по телефона на Фредерик Фридел снощи, за да изразя несъгласието си за неправилната интерпретация на ситуацията „прекалено близо в Сан Луис". Кавичките на моето „изказване" бяха премахнати от репортажа веднага след телефоното ми обаждане.

Преди това се обадих на Chessbase, за да изразя несъгласието си с неправилното приписване на думите , „Възможно е Топалов да е мамил" на мен. Това беше челото на материала на "ДНА" и това не бяха мои думи.

С най-добри пожелания,

Найджъл