Волейболистите на България започват участието си на Европейското първенство, на което сме домакини заедно с Италия. В първия си мач в предварителна група А "трикольорите" излизат срещу бронзовите медалисти от Мондиал 2014 от Германия. Срещата е тази вечер от 20,30 часа в зала "Арена Армеец".

До голяма степен този мач ще реши кой от двата отбора ще се класира директно за 1/4-финалите и кой ще трябва да премине през плейофите. Но не трябва да се забравя, че в групата има още два стабилни отбора - Чехия и Холандия. В двубоите между тях може да се случи всичко.

През тази година България и Германия подходиха напълно различно. Пламен Константинов сформира два отбора, които взеха участие на два фронта - Европейските игри в Баку и Световната лига, домакинствайки на финалния турнир от втора дивизия във Варна. На Игрите в Баку България стигна до финала, където загуби именно от Бундестима с 1:3. В Световната лига пък "трикольорите" отстъпиха на финала във Варна от бъдещия победител в най-комерсиалния турнир - Франция, с 0:3.

За нещастие на селекционера Пламен Константинов някои от основните му играчи се контузиха и бяха под въпрос за шампионата на Стария континент, като опитния разпределител Андрей Жеков, центъра Теодор Тодоров и посрещача Тодор Скримов. Диагоналът Боян Йорданов пък отпадна от състава, след като не можа да се възстанови напълно от операцията в лявата си ръка. В последния възможен момент пък отпаднаха Скримов и центъра Светослав Гоцев за сметка на Андрей Жеков. В края на подготовката си България изигра две контроли срещу финалистите в Световната лига от Сърбия, като загубиха първата с 1:3 и спечелиха втората в категоричното 3:0.

От друга страна Германия се отказа от участие в Световната лига, като заложи цел за постигане - спечелване на Европейските игри в Баку. След като я постигна Бундестимът имаше достатъчно време за почивка и целенасочена подготовка за Европейското. Момчетата на селекционера Витал Хейнен изиграха поредица от приятелски срещи срещу много силни съперници като Франция, Сърбия и Русия. Германия идва за Европейското първенство с най-доброто, с което разполага в момента, начело със звездата си Гьорг Гроцер. Въпреки това, белгийският наставник на тима заяви, че не знае дали са фаворити в този мач срещу България, но ще разберат по време на него.

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:

БЪЛГАРИЯ - ГЕРМАНИЯ

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Владимир Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро

Резерви: Георги Братоев, Любомир Агонцев, Николай Учиков, Станислав Петков, Мирослав Градинаров, Теодор Тодоров, Владислав Иванов-либеро

Старши-треньор: Пламен Константинов

ГЕРМАНИЯ: Лукаш Кампа, Гьорг Гроцер, Кристиян Фром, Денис Калиберба, Маркус Бьоме, Михаел Андрей - Фердинанд Тиле-либеро

Резерви: Ян Цимерман, Йохен Шьоопс, Себастиян Шварц, Дирк Вестфал, Тома Щрохбах, Тим Бросхог, Маркус Щоервалд-либеро

Старши-треньор: Витал Хейнен