Отборът на Ювентус постигна изключително важна победа над Шахтьор Донецк с 0:1 в последен двубой от Група Е и се класира за осминафиналите в Шампионската лига!

По този начин „бианконерите" спечелиха групата и изхвърлиха от турнира вече бившия шампион Челси, макар „сините" от Лондон да разгромиха с 6:1 датския Нордселанд в другия мач.

Единственото попадение на „Донбас Арена" падна в началото на втората част и бе дело на бранителя на домакините Александър Кучер, който се разписа в собствената си врата.

Така Юве събра 12 точки и ще завърши като първи в групата, а Шахтьор се класира като втори с 10 пункта, колкото има и третия Челси. Украинците обаче продължават напред заради голове на чужд терен в директните двубои с лондончани.

Шахтьор започна оптимистично за феновете на Челси двубоя и бе по-активен в първите минути. Няколко пропуска пред вратата на Буфон обаче бяха най-интересното, до което домакините стигнаха. Юве се стараеше да не допусне гол и мислеше предимно за своята отбрана, като опитваше да изненада противника най-вече на контра, но Джовинко и Вучинич не бяха достатъчно остри в предни позиции.

В средата на полувремето Юве се активизира, а най-интересният момент се разигра в 21-ата минута, когато Фернандиньо игра в наказателното поле на Шахтьор след центриране и удар с глава от близко разстояние, но съдията не посочи бялата точка.

Второто полувреме отново стартира с активна игра на домакините и солидна игра в отбрана на италианския шампион. В последната фаза на нападанието обаче нещо продължаваше да липсва, а Ракитский и Фернандиньо направиха най-сериозните пропуски. Юве отговори с хубав изстрел на Пирло, който мина на метри от гредата, за да се стигне до съдбоносната за европейския клубен шампион Челси 56-ата минута.

Вучинич комбинира с Лихтщайнер, който по-скоро бе в положение на засада, пропусната от главния рефер. Той пък пусна пас към малкото наказателно, където Джовинко успя да се пребори с бранител на Шахтьор и топката се озова в мрежата за 0:1. След повторения пък се потвърдиха съмненията, че Кучер всъщност си отбеляза автогол.

До края на двубоя украинският първенец се опита да зарадва Роман Абрамович и феновете на английския футбол, но така и не успя да вкара поне един гол, за да им върне надеждите. На няколко пъти късметът определено покри Ювентус, включително и чрез дясната греда на Джанлуиджи Буфон в 67-ата минута.

Така двубоят завърши с победа на гостите от Италия, а Шахтьор допусна първото си поражение у дома от ноември 2011-ата година, когато отстъпи на Порто.

Шахтьор Донецк - Ювентус 0:1

0:1 - Кучер (56') 

Шахтьор Донецк: Пятов, Ракитски, Кучер, Сърна, Рац, Фернандиньо, Степаненко, Мхитарян, Алекс Тейшейра (Илсиньо - 65'), Уилиан, Едуардо (Девич - 46')

Ювентус: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Лихтщайнер, Асамоа, Пирло, Видал, Погба, Джовинко (Джакерини - 90+2'), Вучинич (Матри - 88')

На "Стамфорд Бридж" в Лондон Челси се постара да свърши своята работа и буквално развинти датския Нордселанд, но остана извън следващата фаза въпреки шестте си попадения.

Фернандо Торес се разписа на два пъти, а по едно попадение добавиха Давиш Луиш, Гари Кейхил, Оскар и Хуан Мата. Двубоят ще се запомни и с трите дузпи, две от тях пропуснати - по веднъж от датчаните и Челси.

В 32-ата минута Нордселанд получи отлична възможност да поведе, но Стокхолм сгреши от бялата точка. Само три минути по-късно, Еден Азар върна жеста и запази нулевото равенство.

Все пак от третия опит в 38-ата минута Давиш Луиш откри резултата в полза на "сините". Торес удвои на 2:0 в 45-ата минута, а след почивката за 20 минути между 51-ата и 71-ата минута последователно се разписаха Кейхил, Торес, Мата и Оскар. Преди това в самото начало на втората част Джон бе върнал един гол за гостите.

Така след дългоочаквания триумф през миналия сезон, лондончани напускат турнира още в груповата фаза, превръщайки се в първия отбор с подобна съдба. Съдбоносни пък се оказаха головете на чужд терен, които Шахтьор успя да отбележи в тяхната врата. В Украйна Шахтьор се наложи с 2:1, а в Лондон загуби с 3:2.

Челси - Нордселанд - 6:1

1:0 Луиш (38')
2:0 Торес (45')
2:1 Джон (46')
3:1 Кейхил (51')
4:1 Торес (57')
5:1 Мата (63')
6:1 Оскар (71')

Челси: Чех, Коул (Бертранд 61'), Кейхил, Иванович, Луиш, Рамиреш (Оскар 65'), Моузес, Азар, Ромеу, Торес, Мата (Ферейра 73')

Нордселанд: Янсен, Мтилига, Паркхърст, Гунделак, Рунйе (Бекман), Стокхолм, Лоренцен, Тичинович (Иса), Кристиансен (Клидентофт), Аду, Джон