Отборът на Челси направи огромен великденски подарък за Ливърпул. Часове преди настъпването на най-светлия християнски празник, селекцията на Жозе Моуриньо стори чудо, губейки от последния Съндърланд с 1:2. По този начин „сините" от Лондон не успяха да задминат временните лидери от Ливърпул и при успех на „червените" срещу Норич, хората на Брендън Роджърс ще дръпнат с цели пет точки преднина, три кръга преди края на сезона.

Загубата на Челси е и историческа, тъй като тя е първа на Жозе Моуриньо в домакински мач от Премиър лийг. Двубоят започна повече от добре за столичани, които поведоха рано, рано с гол на Ето'о. Малко изненадващо, гостите изравниха в 18-ата минута след грешка на Шварцер и добавка на Уикъм. Развръзката дойде в 82-ата минута, след като точен от спорна дузпа бе Фабио Борини. В герой за „черните котки" може да определим и вратарят Вито Маноне, който с уникалните си намеси отчая звездните нападатели на домакините.

Седмица преди решителния двубой срещу Ливърпул, отборът на Челси имаше наглед леката задача да вземе три точки от последния Съндърланд. „Сините" от Лондон бяха на две точки от първата позиция, като Жозе Моуриньо трябваше да направи и нужните рокади, с които да запази свежестта на отбора преди гостуването на Атлетико (Мадрид) в ШЛ. Петър Чех имаше вирусно заболяване и така първи старт за сезона записваше австралийският ветеран-Марк Шварцер. Домакинската атака се водеше от Самуел Ето'о, като зад него щяха да оперират Вилиян, Оскар и Мохамед Салах.

Съндърланд бе на шест точки от спасителната зона, като много от феновете на „черните котки" вече не вярваха в спасението на своите любимци. Двубоят щеше да бъде голямо напрежение и за мениджъра Гус Пойет, който може да бъде уволнен във всеки един момент поради слаби резултати. Все пак, повод за оптимизъм вдъхваше последният шампионатен мач на клуба, когато „червено-белите" взеха точка на Ман Сити.

Двубоят в английската столица започна с тотален превес на домакините, които обаче така и не успяха да организират някоя по-сериозна атака. Първата реална опасност бе регистрирана в 10-ата минута, когато техничен изстрел на Вилиян бе спасен с лекота от Вито Маноне.

Нещата си дойдоха на мястото в 12-ата минута, когато за пореден път Самуел Ето'о успя да се разпише на „Стамфорд бридж". Камерунецът се оказа най-съобразителен при изпълнението на един ъглов удар и след грешка на Кетърмоу и Уикъм, африканецът разстреля Маноне за 1:0.

Радостта за „сините" обаче бе доста кратка, тъй като в 18-ата минута Съндърланд изравни сензационно. Маркос Алонсо получи топката на границата на наказателното поле и отправи мощен изстрел. Ударът бе избит с мъка от Марк Шварцер, но дебнещият наблизо Конър Уикъм успя да направи необходимата добавка 1:1!.

Инкасираното попадение сериозно стресна Челси, като домакините веднага се хвърлиха в атаки. Вито Маноне действа решително в 35-ата минута, след като показа изключителен рефлекс при удар с глава на Бране Иванович. Малко по-късно, италианецът се намеси решително при два последователни удара на Матич и Салах.

Възпитаниците на Жозе Моуриньо поискаха дузпа 42-ата секунда, след като Маркос Алонсо игра с ръка в собственото си наказателно поле. Реферът Майк Дийн обаче бе  безмълвен и остави играта да продължи. В заключителните секунди на тази част, Рамирес вече виждаше как бележи, ала Себ Ларсон действа решително и след мъжка игра в тяло му попречи да отбележи с глава.

Резервата Демба Ба бе близо до това да успокои трибуните в 64-ата минута. Сенегалецът комбинира по отличен начин с Вилиян, но когато дойде решителният момент за изстрел, сенегалецът прати топката над горната греда.

Африканският таран продължи с пропуските и след още 10 минути, когато от малък ъгъл пак не успя да промуши топката между краката на Маноне.

Влезналият като резерва Фернандо Торес също даде своя принос към пропилените възможности, след като негов удар с глава също не намери целта.

Сякаш от нищото дойде 82-ата минута, когато Съндърланд сензационно поведе с 1:2. Сесар Аспиликуета се подхлъзна при изнасянето на топката, с което подари кълбото на резервата Джоузи Алтидор. Американецът навлезе остро в наказателното поле, след което бе съборен от испанския национал. Реферът Майк Дийн посочи бялата точка, а с отговорната задача се нагърби Фабио Борини. Италианецът стреля в средата на вратата и така „черните котки" направиха обрата пълен.

Въпросната ситуация вбеси един от помощник-треньорите в Челси, който потърси саморазправа с главния съдия, като само бързата намеса на Жозе Моуриньо и колегите му спасиха рефера от линч. Следващите няколко минути бяха доста нервни, като домакините от Челси искаха дузпа за всяка една спорна ситуация пред вратата на Маноне, желанията им така и не бяха удовлетворени.

До края, въпреки непрестанните си опити, „сините" не достигнаха до изравнителния гол и така направиха неприятна грешна стъпка към похода им за спечелването на шампионската титла.

ЧЕЛСИ-СЪНДЪРЛАНД 1:2

1:0 Ето'о (12'), 1:1 Уикъм (18'), 1:2 Борини-дузпа (83')

СТАДИОН: „Стамфорд Бридж"

СЪДИЯ: Майк Дийн

ЧЕЛСИ: Шварцер, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Рамирес, Оскар, Салах, Матич, Вилиян, Ето'о (резерви: Иларио, Луис, Лампард, Оби Микел, Торес, Шурле, Ба)

СЪНДЪРЛАНД: Маноне, Уес Браун, О'Шей, Вергини, Алонсо, Ларсон, Джонсън, Колбак, Кетърмол, Уикъм, Борини (резерви: Устари, Челустка, Ел Хаджи Ба, Джакерини, Мавриас, Алтиор, Скоко)

МОУРИНЬО В ДОМАКИНСКИТЕ СИ ДВУБОИ ЗА ПРЕМИЪР ЛИЙГ: 78 МАЧА: 61 ПОБЕДИ 11 РАВНИ 1 ЗАГУБА