Мачът между Владимир Кличко и Кубрат Пулев наближава, а още на първата пресконференция се вдигна врява. Дали това беше, за да се привлече още по-голям интерес или наистина има проблем? По-скоро беше второто. Пулев повдигна сериозен въпрос - допинг пробите, които дава шампионът. Кличко има договор с немската федерация по бокс, а по нейния правилник той е длъжен да даде проба само след мача. Претендентът Пулев пък се бие с лиценз от австрийската и е задължен да дава проби във всеки един момент по време на подготовката.

И въпреки че такива са правилата, Пулев иска Кличко също да се подлага на извънсъстезателна проверка. Да откажеш нещо такова веднага поражда съмнения, че не си чист. Пулев сам го каза: "Да дава проба само след мач? Така се връщаме 30 години назад. Ако човек иска да се допингира, може да направи така, че да се изчисти. А обяснението, че немската федерация не прави извънсъстезателни проверки по финансови причини - това също не мога да го приема. Кличко сам може да извади 30 000 евро и да плати, за да му правят проби. За него 30 000 евро са като 500 за мен. Защо Кличко сам се подлага публично на съмнения? Защото не е чист, може би?"

Наистина немският съюз на професионалните боксьори не прави проби по финансови причини. Но Пулев е прав - мултимилионерът Кличко със сигурност може да си позволи да плати за проби. Така ще докаже, че е чист и тази тема няма да бъде повдигана. Да не забравяме, че брат му Виталий бе хванат с нандролон, заради което не участва на олимпийските игри в Атланта през 1996 г. А мениджърът на Кличко - Бернд Бьонте, също дава слаби аргументи защо шампионът не е съгласен на извънсъстезателни проверки. Той обясни, че немската федерация веднага разкривала, ако има нещо нередно, за разлика от австрийската. Само че това не е точно така. Още помня държанието на шефа на немския съюз Томас Пюц, когато Сам Солиман даде положителна проба. Първо той го каза на "Билд", а чак след това информира немската антидопингова агенция и световната федерация. Това не е нормална практика.

Въпросът е сега, че Пюц не действа като президент на немския съюз на професионалните боксьори, а като личен бодигард на Кличко? Той скочи в негова защита. А неговият аргумент беше още по-странен. Кличко не можел да дава извънсъстезателна проба, защото пътувал често.

"Владимир може да бъде тестван по всяко време. Проблемът е, че той постоянно пътува, не си е често вкъщи и не знае с месеци напред в коя точка на света ще бъде. Не е практично да го слагаме в списъка за извънсъстезателен контрол", каза Пюц. По правилника на световната антидопингова агенция (WADA) при три пропуснати проби, следва наказание. "Това е голям риск за Владимир, който често пътува и сменя местоположението си", допълни Пюц. По неговите думи "гражданинът на света" Кличко не може да бъде проверяван, защото не си е вкъщи. Нищо, че има много големи спортисти, които тренират навсякъде по света, но дават проби. Наистина човек може да пита Пюц каква позиция има - на президент на федерация или на бодигард на Кличко?

Все пак има хора, които смятат, че целият този спор е безсмислен и по този начин от Зауерланд се опитват да си намерят извинение за предстояща загуба на Пулев или поне се опитват да изнервят Кличко. Мениджърът на Владимир Бернд Бьонте даже обясни, че ако от Зауерланд са искали всичко да е по техните правила, трябваше да спечелят търга. Отборът на Кличко - К2 Промоушънс спечели търга със $7 250 131, а офертата на Зауерланд бе $5 290 144.

Може би целият спор не е за допинга, а просто за вдигане на шум преди срещата, за привличане на внимание. Но Бьонте се опита да захапе австрийската федерация и по друга линия. "Освен мачовете на Зауерланд те правят само някакви селски срещи", каза той. Но горе-долу същото може да се каже и за немската: освен мачовете на Кличко и Феликс Щурм, организира само дребни събития. Изказването на Бьонте не е сериозно, но явно и него го хванаха нервите, докато се опитваше да защити бизнес партньора си Кличко.

Уве Беткер
boxenplus.de превод: "7 дни спорт"