Съвременници сме на Златния век на Барселона. Такава магия, такава футболна доминация в продължение на 10 години светът не е виждал. Реал е отбор №1 на ХХ век. Печелил е 5 пъти поред Купата на европейските шампиони, но кадрите оттогава са само черно-бели. И други като Байерн и Аякс са доминирали отдавна, отдавна. Днес, в съвременния футбол, живеем в ерата на Барселона и Лео Меси.

Каква магия! С такава лекота Барса прегази Ювентус на „Олимпиящадион" в Берлин. Някой ще каже - имало дузпа за италианците преди гола за 2:1. Ще е прав! Но почти 90 минути атомният тризъбец Лео Меси - Неймар - Луис Суарес разпорваше защитата на Юве. Толкова бяха сигурни, че ще вкарат, та дори аристократично изпускаха. Накрая един на Неймар, един на Суарес и тримата гении в атаката на Барса стигнаха кота 122 през сезона! Поклон! Колкото и силен вратар да е Джанлуиджи Буфон, колкото и феноменални спасявания да направи, всичко не може да се спаси...

Барселона е символът на модерния футбол. Някога за Аякс на Йохан Кройф са говорили, че играе тотално. Днес Барса е ту „тики-така", ту остър като пепелянка, ту мъдър като беловлас атински мислител. Този отбор умее всичко. Най-вече защото е създаден от закърмени с каталунската идея люде. Една глава от Златния век на Барса приключи в съботната вечер. След над 700 мача Шави се сбогува със своята любов. Точно 20 трофея спечели от 1998 година досега определеният от самия Меси като най-добър испански футболист за всички времена. Шави влезе в 75-ата минута, за да вдигне Петата.

Да се сбогува с феновете по най-добрия начин. И той го направи. Секунди след последния сигнал Шави грабна едно каталунско знаме от агитката и го заби в центъра на терена. Все едно искаше да каже на целия свят „Тук царува Барса"! А преди да вземе от Мишел Платини купата с големи уши, Шави му показа топката. Носеше си я. И за да не я загуби, я мушна под фланелката. Спомен за цял живот. Спомен за милиони.

Барса е кралят на XXI век. Съдбата го показва. Четирите титли през новото столетие бяха спечелени в сърцата на държавите, които са най-големи съперници на Испания за футболно господство. През 2006-а бе сразен „Арсенал" в Париж, през 2009-а падна Манчестър Юнайтед в Рим, през 2011-а отново в ада бяха пратени „червените дяволи" в Лондон и сега Ювентус в Берлин. Който пита коя е футболната столица на света, да погледне към статуята на протегналия ръка напред Колумб на пристанището в Барселона.

Кога ще приключи Златният век? Няма признаци за падането на каталунската империя. Напротив - идват нови лица и веднага стават съпричастни на идеята. Пример - Луис Суарес. Нахалният хапещ уругваец вече е усмихнатият Зъбчо, който вкарва и подава за гол след гол. Барса се изравни с Байерн и Ливърпул с по 5 титли в турнира.

Но целта вече е друга - да се погледне към трона на краля на ХХ век Реал и неговите десет. С една „малка разлика" - всички купи на Барса - от Христо Стоичков и „Уембли" до Шави в Берлин са под знака на „Отбора мечта".