Станислав Вавринка ще бъде съперникът на Григор Димитров във II кръг на Откритото първенство по тенис на Австралия. Вавринка, който в 19-ти в основната схема на турнира, победи със 7-6 (3), 6-4, 6-4 Теймураз Габашвили (Русия) в първия си мач в Мелбърн.

Двубоят между Вавринка и Димитров по всяка вероятност ще се играе в сряда сутрин българско време, а при победа Димитров може да стане първият българин, който се класира за III кръг на турнир от Големия шлем.

По-рано през деня изразителна победа записа и шампионът от миналата година Роджър Федерер. Швейцарецът прегази Лукаш Лацко (Словакия) с 6-1, 6-1, 6-3 за по-малко от час и половина игра.

Световният номер 2 за пореден път показа отличен тенис и хвърли сериозно предизвикателство към опонентите си, които и тази година ще трябва да се съобразяват с него в спора за титлата.

"Не мисля, че Лукаш игра слабо. Просто аз се чувствам отлично и това си пролича на корта. Няма да правя някаква специална подготовка за следващия ми съперник, който и да е той. Имам треньори, които ще ми дадат съвет как да играя", каза Федерер, чийто следващ опонент ще бъде определен от мача между Жил Симон (Франция) и Йен Ху Лу (Тайван).

За втори кръг продължава и най-добрият американски тенисист Анди Родик. Бившият номер 1 също бе изразителен - 6-1, 6-2, 6-2 срещу Ян Хаек (Чехия). Следващият съперник на Родик ще бъде руснакът Игор Кунитсин.

Изразителен успех постигна и финалистът от Уимбълдън Томаш Бердих, който загуби 6 гейма в мача си срещу Марко Крунола (Италия). Във втори кръг Бердих ще спори с Филип Колшрайбер (Германия).

Изненадата на деня дойде от Николай Давиденко, който стегна куфарите за дома след загуба от Флоариан Майер (Германия).