"Той има типичния стил на Фърги", казва съотборникът на Стилиян Петров в Уичъл Уондърърс Тим Хъфтън пред в. "Дейли Мейл". Той се води играещ мениджър на тима.

"В събота ми се обажда и не пита какво правя, а директно като сър Алекс - къде си. Отговорих му, че ям чипс. И изригна - как чипс преди мача? Утре сутринта идваш у нас за сок от броколи и други неща за закуска", допълва Хъфтън.

Тим е човекът, който всъщност върна Стилиян към футбола.  Първо бяха кварталните мачлета всеки четвъртък, в които бившият капитан на националния ни отбор се включи в момента, в който лекарите му рзрешиха. Двамата се познавали покрай Гарет Бари. Хъфтън бил един от най-близките му приятели.

Малко по-късно дошло времето за приключението Уичъл Уондърърс м лигана на Централен Удруикшайр за футболисти над 35 години. Двамата го планирали отдавна, но първо трябвало да мине рожденият ден на Стенли през юли.

След включването на Стилиян тимът е просто невероятен.

В последния кръг той записа четвърта поредна победа за шампионата с 2:1 над Портвей 74 и така излезе на второ място в класирането. С три повече е само Астън Манър Олд Бойс, който има само една загуба от началото на първенството и тя е от Уичъл Уондърърс. Стилиян отново се отличи с асистенция.

"Трябваше малко да се адаптирам към стила на лигата. Момчетата тук не са толкова бързи. И аз не съм  вече с краката, с които бях. Понякога пускаш пас, който навремето нападателите го стигаха, но сега не", обяснява самият Петров.

"Твърдо ще се борим за първото място. Все пак с каквото съм се захванал, съм го постигал", заяви той.

Иначе се връща обратно към моментите на лечението си. "Най-тежко ми беше първата Коледа. Момчетата бяха зад стъкло, а толкова исках да ги прегърна", обяснява Стилиян в интервюто.

"Но тогава не пускаха микого в стаята ми, защото и най-малкият вирус можеше да бъде фатален. След това обаче се върнах към нормалния начин на живот.", обяснява той.

В момента най-важното нещо за него е фондацията, която направи, зза да се бори с рака на кръвта.

"Това е битката в момента. Срещнах моного хора, които страдат от тази болест. Важното е да успеем да намери адекватно решение, а за това са нужни пари".

Планира две големи събития за догодина,. Все още обаче обмисля какви ще бъдат.

Всъщност заради Стилиян Петров мачовете на Уичъл Уондърърс се радват на невероятен интерес от медиите на Острова. Във Висшата лига също не са го забравили. В интернет се появиха снимки, на които хора от щаба на Куинс Парк Рейнджърс са с екипа на Стилиян Петров на мача срещу Астън Вила. В лондонския тим през този играе бившият капитан на Манчестър Юнайтед и английския национален отбор Рио Фърдинанд, който покани Стилиян на благотворителен мач в Глазгоу през лятото.

Бившият капитан на България продължава да следи отблизо и българското първенство, както и мачовете на Лудогорец в Шампионската лига.

"Вече сме фаворит за Купата", изфука се той след победата на родния му тим с 2:0 над Левски. Той тръгна за големия футбол точно от Септемврийска слава, както се наричаше клубът преди 1989 г.

Все пак доста рядко се случва един отбор от "Б" група да се справи с Левски и ЦСКА в един турнир", допълни Стилиян. Според него "сините" нямат никакъкв шанс да продължат, ако се съди по последните им мачове.

Българинът продължава да играе с шина след като строши костица в китката си преди две седмици. Съперниците обаче нямали нищо против да рита така, защото било чест за тях да излязат срещу такъв футболист.

Всъщност най-сериозната опасност е за самия Стилиян, ако случайно падне на ръката си. Така може отново да счупи костицата, която вече е тръгнала да зараства.