Агниешка Радванска бе една от малкото елитни тенисистки без титла през настоящия сезон, но днес полякинята определено има повод да празнува - първи спечелен турнир през годината, и то един от най-престижните от календара на WTA. Това стана възможно след победа с 6:4, 6:2 над Винъс Уилямс на финала в Монреал.

В кариерата си Агниешка вече е спечелила 14 WTA трофея, четири от които от престижните категории Premier Mandatory и Premier 5, нареждащи се единствено под тези от Големия шлем.

Финалът се превърна в очакваната битка между две тенисистки с коренно различен стил, противопоставящ агресията на Винъс и отличната защита на Радванска, комбинирана с много добро пласиране на ударите и използване на слабостите на противничката.

Проблемът на Уилямс бе, че за разлика от предишните ѝ мачове в Монреал, днес уинърите бяха истинска рядкост за сметка на непредизвиканите грешки - цели 41, шест от които двойни. В същото време Ага направи два пъти по-малко уинъри (12 срещу 25 на противничката си), но пък допусна нищожните осем непредизвикани грешки и това определено наклони везните в нейна полза. Като цяло Радванска бе на познатото високо ниво, почти не допускаше неточности и като цяло контролираше случващото се на корта в огромна част от мача.

Единственото изключение бе в средата на първия сет, когато бе повела с 4-1 гейма, но изведнъж Винъс бе само на точка от това да изравни резултата в геймовете. Вместо това полякинята измъкна подаването си, а малко по-късно бе изключително стабилна, сервирайки за откриващата част. Във втората сценарият бе подобен - Агниешка спечели първите два гейма, Винъс изравни за 2-2, но до края на двубоя бъдещата шампионка не даде нов гейм на противничката си.

Освен с престижната титла, Радванска си тръгва от Монреал с чек за почти половин милион долара или по-точно $467,300. Също така ще добави 900 точки в актива си за ранглистата, където въпреки че няма да напредне от петата позиция, която заема в момента, все пак ще скъси разликата с намиращата се пред нея Квитова на само 300 точки. За Винъс остава утехата, че след толкова дълго отсъствие отново е на финал на най-големите турнири, а и ще се завърне в Топ 20 на света, изкачвайки се с шест позиции до №20.