Европейският и световен клубен шампион Барселона спечели гостуването си на Арсенал в една от най-очакваните битки от осминафиналите на Шампионската лига.

Каталунците се наложиха с 2:0, след две попадения на Лионел Меси.

За аржентинеца това бяха първи и втори гол, отбелязани във вратата на Петър Чех от общо 6 опита за него да стори това.

Арсенал оказа качествена съпротива на опонента си, но в крайна сметка капитулира, двайсетина минути преди последния сигнал.

През първите 45 минути Барселона категорично бе отборът, който владееше инициативата на терена, като притежанието на топката в един момент достигна до 72% в полза на каталунците, срещу само 28 за опонента им.

В същото време обаче акциите на лондончани изглеждаха по-опасни и бързи, като минаваха основно през Окслейд-Чембърлейн.

Именно при една такава вихрена контра за Арсенал в 21-ата минута, английският тим се добра до малкото наказателно поле на съперника, но от около 6 метра Чембърлейн пропусна да се разпише.

Барса изчака чак до продължението на първите 45 минути, за да потърси решителен удар и по-категорични действия в нападение, като първо Меси не успя да изведе тима си напред в резултата, а малко по-късно, след центриране на Алвеш, Суарес стреля с глава, а кълбото мина на сантиметри от гредата. Така или иначе голове през първото полувреме не паднаха.

Първият такъв дойде едва в 71-ата минута, когато само с 3 паса каталунците нокаутираха съперника си.

Грешка в атака за Арсенал бе жестоко наказана, като топката бе взета от бързоногите бранители и халфове на "блаугранас", които я препратиха към Неймар, а той, зад гърба на защитниците, я пусна към Меси, който разочарова Чех.

Осем минути преди края Меси бе съборен от току-що влезлия на терена Фламини в наказателното поле и Джунейт Чакър посочи бялата точка. Потърпевшият носител на 5 Златни топки застана на бялата точка и не сгреши, оформяйки крайното 2:0.

Така преди реванша на "Камп Ноу", каталунците разполагат с доста важна преднина.

Това бе първи сблъсък между Луис Енрике и Арсен Венгер.

Ето и как изглеждаха стартовите състави:

АРСЕНАЛ: Чех, Белерин, Мертезакер, Кошчелни, Монреал, Рамзи, Коклен, Окслейд-Чембърлейн, Йозил, Санчес, Жиру

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Алвеш, Пике, Масчерано, Алба, Ракитич, Бускетс, Иниеста, Меси, Суарес, Неймар

Съдия: Джунейт Чакър

Стадион: "Емиратс"