Базел сигурно с удоволствие пътува за Со­фия, след като има стра­хотна статистика срещу родни тимове в евротур­нирите.

Всъщност жребият е пращал само два пъти български съперници на пътя на гранда от Швей­цария. Лудогорец е втората жертва от мина­лата година, първи бе ЦСКА.

На 22 октомври 2009-а Базел мина с лекота през армейците на ст. „Васил Левски" - 2:0 в мач от групата на Лига Европа. Тогава на тере­на бяха Марко Щрелер и Бехран Шафари, които са в тима и сега. Напада­телят Щрелер обаче е контузен. И двата гола вкара Александер Фрай, който вече не играе, а в тима личаха имена като Гранит Джака и Джердан Шакири.

Във втория мач от гру­пата швейцарският гранд също спе­чели - 3:1, но за ЦСКА вечерта бе паметна. То­дор Янчев вкара гол, който се оказа №300 за клуба в евротурнирите.

Преди година Базел дойде отново в София, за да спечели пак сравни­телно лесно на „В. Лев­ски". С 4:2 бе ударен Лу­догорец, въпреки че ти­мът от Разград стигна в един момент до 2:1.

В реванша швейцар­ците бяха безпощадни с 2:0, като фиксираха го­лова разлика 11:3 срещу родните тимове в 4 сре­щи, в които не допуснаха дори реми.

Преди година асът в ре­диците на Базел бе Мо­хамед Салах, който вече е в Челси. Египтянинът блесна с 2 гола в София и бе съборен за дузпа, от която падна трето попа­дение за крайното 4:2.