Шампионът на Англия - Манчестър Сити надделя над градския си съперник Юнайтед, в мегадербито от 10-ия кръг на Висшата лига.

"Гражданите" спечелиха с минималното, но оказалото се напълно достатъчно 1:0, с попадение на Серхио Агуеро.

В редиците на домакините с тежки контузии бяха някои от ключовите фигури за отбора, сред които плеймейкърът Давид Силва и временно подвизаващият се на "Етихад" ветеран Франк Лампард. Това наложи включването сред титулярите на Хесус Навас и Джеймс Милнър, които запълниха празните пространства, оставени от обичайните титуляри в средата на терена. На върха в атака на Кун Агуеро партнира рожденикът днес Стеван Йоветич.

В игра за гостите пък се завърна лидерът и капитан на тима Уейн Рууни, който си взаимодействаше с навлезлия в познатата си безупречна форма ас в предни позиции Робин ван Перси. Зад тях действаше превърналият се в неизменна част от състава на "дяволите" Анхел Ди Мария.

Първите секунди на двубоя определено бяха за Юнайтед, като дори Маркос Рохо можеше да се разпише, ако страничният арбитър не бе маркирал засада.

Последваха силни минути за "червените дяволи", като последователно Ван Перси, Рууни и Фелайни можеха да открият резултата, но точността им изневери.

Малко по малко играта бе изравнена и Сити намери себе си в средата на терена, а в последствие заигра убедително и в предни позиции.

Реферът Майкъл Оливър обаче направи всичко по силите си, за да опази мрежата на Де Хеа суха, като отсъждаше неизменно всички спорни ситуации в полза на Юнайтед.

За капак на два пъти през първата част той не отсъди единайсетметрови наказателни удари за Сити, в ситуации, в които със сигурност можеше да го направи. При една от тях Фелайни игра с ръка, а в другата Агуеро бе изритан в рамките на пеналта, но фаул не бе регистриран.

В 39-ата минута Крис Смолинг за пореден път влезе грубо в краката на съперников футболист, като това нямаше как да бъде подминато от Оливър, който показа втори жълт, респективно червен картон на Смолинг, оставил тима си на терена в намален състав.

Някъде тук започнаха и същинските проблеми за Юнайтед, като Рууни се върна в халфовата линия, а в атака се залагаше предимно на Ван Перси, който обаче бе зорко пазен от двама бранители във всеки момент от срещата.

И през вторите 45 минути реферът не възнагради Агуеро с дузпа, въпреки че повторенията за пореден път показаха, че нарушението по-скоро бе налично, но в 63-ата минута всичко това остана без значение.

Туре прати топката към влезлия на скорост отляво по нападението на Сити Клиши, който с прострелно центриране намери Кун Агуеро, за когото не остана нищо друго, освен да прати кълбото в мрежата за 1:0.

Тежка контузия на Рохо отслаби допълнително отбраната на гостите, като се наложи те да внесат нова, принудителна корекция в редиците си.

В заключителните минути Сити преотстъпи инициативата на съперника, но акциите на "дяволите" се оказаха безуспешни.

Така или иначе нова промяна в резултата нямаше, въпреки че "гражданите" се отчетоха и с два удара в гредите на вратата, пазена от Де Хеа.

Във временното класиране Сити е с актив от 20 точки - 6 пасив от лидера Челси, докато Юнайтед разполага с едва 13.

Първите реакции и коментари след края на мача четете ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, а какво се случи минути преди началото на двубоя можете да видите ТУК!


МАНЧЕСТЪР СИТИ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 1:0

1:0 Агуеро 63'

СИТИ: Харт, Компани, Демикелис, Сабалета, Клиши, Туре, Милнър, Фернандо, Навас, Йоветич, Агуеро

ЮНАЙТЕД: Де Хеа, Рохо, Смолинг, Шоу, Валенсия, Фелайни, Ди Мария, Блинд, Янузай, Ван Перси, Рууни

Съдия: Майкъл Оливър

Стадион: "Етихад"