Всяка Олимпиада не минава без изненади и тази в Лондон не направи изключение. Постигнати бяха изключителни резултати от спортисти, които не бяха считани за фаворити и трудно някой би предположил, че могат да се преборят за медал.

Трудно е да се съпоставя значимостта на изненадите в различните спортове и затова ви предлагаме списък със спортисти, сътворили изненади в Лондон, в който имената са поставени на произволен принцип.

1. Рута Мейлутите (плуване)

15-годишната представителка на Литва Рута Мейлутите преди Олимпийските игри беше известна единствено в своята родина. За основните й конкурентки стана голям шок, когато тийнейджърката показа най-добър резултат в сериите в дисциплината 100 метра бруст, а после бе най-бърза и в полуфиналите. Във финала на турнира в борбата за златото тя изпревари американката Ребека Сони.

2. Чад льо Клос (плуване)

Майкъл Фелпс на тези Игри не отиде като такова страшилище, каквото бе преди 4 години в Пекин. Въпреки това той си беше главен претендент за златото в своите коронни дистанции, една от които е 200 метра бътерфлай. Във финала обаче, "Торпедото" неочаквано бе победен от Чад льо Клос. 20-годишният южноафриканец имаше скромен списък с успехи на фона на легендарния Фелпс, но в решаващото плуване постиженията нямаха значение и младият Чад изпревари именития си съперник.

3. Иля Захаров (скокове във вода)

Преди старта на Лондон 2012 руснакът не криеше амбициите си за предно класиране, но едва ли си е и мечтал за златен медал. В последните години китайците доминираха тотално в скоковете във вода, спечелвайки на практика всичкото злато на големите съревнования. В Лондон сред противниците на Захаров бяха Цин Кай и Хе Чун, които имаха в актива си златни отличия. Руснакът обаче показа, че надпреварата с китайците не е обречена на провал и благодарение на два феноменални скока той изпревари титулуваните си опоненти.

4. Кешорн Уолкът (лека атлетика, хвърляне на копие)

Преди Игрите Кешорн Уолкът от Тринидад и Тобаго беше известен само на тесен кръг от любители на леката атлетика. 19-годишният представител на държавата от Карибския басейн тази година спечели Световното първенство за юноши и не му се наложи да върви дълго по пътя от младежкото ниво до мъжкото. Личният му рекорд в хвърлянето на копие значително отстъпваше на фаворитите, но в една невероятна за него вечер на Олимпийския стадион в Лондон Андреас Торкилдсен и Вячеслав Весели се представиха под възможностите си, а Уолкът счупи националния рекорд с близо два метра и сензационно завоюва златото. Той стана втория представител на Тринидад и Тобаго, златен медалист от Игри, за което получи куп награди в страната си, където бе посрещнат като национален герой.

5. Александър Винокуров (колоездене)

За разлика от гореизброените спортисти, Александър Винокуров отдавна е добре известен сред любителите на колоезденето. През 2011 г. той планираше да сложи край на кариерата си, след като счупи бедрена кост при падане в 9-ия етап Тур дьо Франс. Тогава казахстанецът обяви, че ще продължи да върти педалите, но само за удоволствие. Впоследствие Винокуров се върна в големия спорт, за да помогне на "Астана" да получи лиценз. И все пак едва ли някой си е помислял, че на Олимпиадата ветеранът ще спечели злато буквално месец преди 39-ия си рожден ден.

 

6. Феликс Санчес (лека атлетика)

На подобно постижение като на Винокуров стана автор 34-годишния лекоатлет Феликс Санчес. Спортистът от Доминиканската република доминираше на световната сцена в началото на новия век и записа победа на Олимпиадата в Атина. След това в представянето му настъпи сериозен спад, свързан с травма. В продължение на няколко години Феликс отчаяно се опитваше да се върне на предишното си ниво. Той получи нови травми, но се връщаше на пистата. В предните сезони той отстъпваше пред по-младите атлети, но не загуби мотивацията си и в Лондон уверено преодоля всичките си съперници в бягането на 400 метра с препятствия, за да спечели второ олимпийско злато на 34-годишна възраст.

7. Елена Лашманова (лека атлетика)

Елена Лашманова блестеше в състезанията по спортно ходене за девойки от 2009 г. През настоящия сезон рускинята направи първия си пробив при жените, спечелвайки старта за Световната купа в Саранск. Да се сравни това съревнование с Олимпиадата обаче е невъзможно. На Игрите в Лондон абсолютен фаворит бе нейната сънародничка Олга Канискина, спечелила всички големи състезания през последните години. Именно Канискина бе лидер през по-голямата част от дистанцията (20 км), но в последните километри Лашманова я задмина и финишира със световен рекорд.

8. Анна Миърс (колоездене)

Австралийската колоездачка Анна Миърс успя да сътвори суперизненадата в женския спринт. От дълго време кралица в спринта бе британката Виктория Пенделтън. Тя спечели в тази дисциплина в Пекин, както и в пет от шестте последни световни първенства. Нейната мечта бе да победи у дома в Лондон и след това да приключи кариерата си. Въпреки мощната подкрепа на публиката за Пенделтън на колодрума в Лондон, Миърс срути нейната мечта - в сражението за златото тя изпревари Виктория на нейното последно в живота професионално съревнование.

9. Рубен Лимардо (фехтовка)

Състезателят по фехтовка Рубен Лимардо спечели за Венецуела единствения златен медал на Игрите в Лондон, като преди това той нямаше сериозни постижения на международно ниво. На Олимпиадата в Пекин той завърши на 23-то място. Пътят към успеха му в Лондон беше много труден, но 27-годишният Лимардо в края на краищата се добра до най-голямата и ценна победа в кариерата си, за което бе посрещнат триумфално във Венецуела и обявен за национален герой от президента Уго Чавес.

10. Александър Дяченко и Юрий Постригай (кану-каяк)

Двамата руснаци имаха успехи в индивидуалните надпревари, но своята главна победа направиха в тандем. Едва преди няколко месеца Дяченко и Постригай започнаха да тренират заедно и за кратък срок успяха да се сработят идеално. На Олимпиадата те буквално разгромиха съперниците си и в състезанието на 200 метра двойка каяк и изпревариха с близо секунда опитния беларуски дует Роман Петрушенко/Вадим Михнев.

11. Тогрул Асгаров (борба)

Още една изненада бе сътворена от азербайджанския борец в свободен стил Тогрул Асгаров. Тази година той стана европейски шампион, а преди две години взе среброто на Световното първенство в Москва. Наистина, тогава Тогрул се бореше в друга категория, а сега се оказа в една с големия руснак Бесик Кудухов, на фона на който всичките му постижения изглеждаха несериозни. Кудухов, четирикратен световен шампион, бе явен фаворит, но отстъпи пред 19-годишния азербайджанец, който не загуби нито една точка в двете части.

12. Розана Макленън (скокове на батут)

Канадката Розана Макленън стана най-силна на олимпийския турнир по скокове на батут при жените. Във финала тя победи две китайки - Хуан Шаншан и Хъ Вънна. Азиатките от доста време са първа сила в скоковете на батут, така че поражението им в Лондон стана истинско събитие. Вънна беше явен лидер след предварителните съревнования, във финала излезе за победа, но падна в заключителния си скок, което позволи на Макленън да вземе златото.

13. Ким Джиеон (фехтовка)

Удивление с представянето си на турнира по фехтовка в Лондон предизвика отбора на Южна Корея. Голям сюрприз поднесе Ким Джиеон, която спечели златния олимпийски медал на сабя при жените, индивидуално. Във финала тя се наложи над рускинята София Великая, от която всички очакваха победа. В полуфиналите Ким Джиеон отстрани още една сериозна съперничка - двукратната олимпийската шампионка Мариел Загунис, която беше знаменосец на САЩ по време на откриването на Игрите.

14. Арсен Галстян/Мансур Исаев/Тагир Хайбулаев (джудо)

В списъка дотук бяха включени само отделни личности, но в дадения случай е напълно логично да бъде обединена тази тройка. Представянето на Русия на турнира по джудо стана приятна изненада. Руснаците не познаваха победата в този спорт от 1980 г. Хайбулаев е действащ световен шампион и успехът му не е толкова неочакван, но златните награди на Галстян и Исаев дойдоха "от небето" за руските фенове на спорта.

15. Габи Дъглас (спортна гимнастика)

Младата американка Габриела Дъглас поднесе сюрприз в многобоя на турнира по спортна гимнастика. 16-годишната Дъглас спечели златото със сбор от 62,232 точки. За нея това бе втора титла от Лондон`2012 след отборната с тима на САЩ. Особено ценен е трофеят й в многобоя, където изпревари две опитни рускини - Виктория Комова и Алия Мустафина. Те имаха лични постижения на световни шампионати, докато 16-годишната Дъглас преди Лондон 2012 беше постигала нещо по-сериозно само в отборни състезания.