След края на сезона в „А" започват сметките  и надеждите за евроучастниците ни.Този сезон на международната сцена ще ни представят Лудогорец (Шампионска лига), Левски, ЦСКА, и Локомотив Пд (Лига Европа).

И четири наши представители в двата европейски турнира ще започнат своето участие от втория предварителен кръг. При това само Левски и ЦСКА ще бъде поставени и ще могат да се надяват на по-лек жребий.

„Сините" са и с най-високия коефициент от родните отбори - 11.850. ЦСКА е с 10.350. Така и двата отбора ще са поставени не сам  във втория, но и в третия квалификационен кръг, ако, разбира се, стигнат до него.

Във втория кръг сред най-силните съперници на нашите отбори са босненските Сараево и Борац Баня л Лука,  азерския ФК Баку, сръбския ФК Ягодина и др. Напомняме, че УЕФА прилага т.на. „географски принцип" при тегленето на жребия в квалификационните кръгове на Лига Европа. Това означава, че нашите представители ще срещнат тимове от Източна или Централна Европа.

Левски например може отново да се срещне с миналогодишния си палач Спартак Търнава в третия кръг. Словаците са непоставени и е напълно реално да се срещнат със „сините", ако и двата отбора минат втория кръг.

По различен начин с Локо (Пд), чиито коефициент е твърде нисък. „Смърфовете" ще са непоставени във втория квалификационен кръг на Лига Европа и почти сигурно ще налетят на силен съперник. Сред потенциалните такива са хитът от ШЛ АПОЕЛ Никозия, ПАОК Солун, Цървена звезда, Лех Познан, Анжи Махачкала и др.

Всъщност, сред най-добрите варианти за пловдивчани са няколко тима - Спартак Търнава, Войводина Нови Сад, Актобе (Казахстан) и израелските Макаби Нетания и Бней Йехуда. Разбира се, тези противници са приемливи на фона на вече изброените по-горе.

Що се касае до Лудогорец и шампионската лига, там нещата са доста по-ясни. Разградчани няма как да имат голям коефициент, тъй като за пръв път в историята си ще участват в евротурнирите.

Новите шампиони ще започнат от втория предварителен кръг на турнира, в който ще са непоставени.  Техните възможни съперници са: Базел, БАТЕ Борисов, Ред Бул Залцбург, Динамо Загреб, Жилина, Партизан, Хелзингборг, Шериф Тираспол, Дебрецен, Марибор, Вентспилс, Слован Либерец, Шльонск Вроцлав, ХИК Хелзинки, АЕЛ Лимасол, Енранас Паневежис и  ФК Зестафони.

Дали булгарскяит представител ще премине този кръг, до голяма степен зависи от жребия. Фортуна може да изпрати Лудогорец срещу грузинския Зестафони, който при всички положение е преодолим съперник. В същото време обаче за противник на разградчани може да бъде изтеглен и  Базел, срещу когото шансовете биха били минимални.

Жребият за първите два кръга в евротурните е на 25 юни. Първите срещи на нашите отбори пък ще бъдат на 17, 18 и 19 юли.

ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА И ЛИГА ЕВРОПА ЗА СЕЗОН 2012/2013 МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!