Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински е изключително щастлив и доволен от постигнатия успех на Станимира Петрова на световното първенство за жени на Джеджу (Република Кория).

От рано сутринта той приема поздравления за титлата на Петрова, която тя извоюва след победа на финала в категория до 54 кг с 2:0 съдийски гласа над действащата европейска шампионка от Букурещ 2014 Марция Давиде (Италия).

Така тя влезе в историята като първата българка световна шампионка по бокс за жени.

"Станимира Петрова постигна изключителен успех не само за българския бокс, но и за целия ни спорт. Тя е нашата гордост!", заяви развълнуван Инински и допълни, че е много доволен от начина, по който българката провела боя срещу италианката Давиде.

"Нашето момиче игра много разумно, спазваше дистанция и нанасяше удари в точния момент. Тя напълно обезличи европейската шампионка. Станимира е голямата изненада на световното, но успехът й дойде напълно заслужено. Той е плод на усилията и добрата работа на целия щаб, за което искам да поздравя и треньора Павел Сяров, и всички хора, които помагаха. Когато има работа в екип, успехите идват", допълни Инински.

Президентът на боксовата федерация благодари и на останалите момичета, които участваха в Джеджу. Както е известно, Стойка Петрова (51 кг) и Деница Елисеева (60) отпаднаха на четвъртфиналите и завършиха на 5-о място в своите категории, а Светлана Каменова (57 кг) загуби на осминафиналите.

"Те също положиха много труд и заслужаваха да стигнат до медалите. Особено съжалявам за Стойка, която получи предупреждение от съдията в самия край на четвъртфиналния си мач и това й коства отличието. Но всички заслужават нашата благодарност за добре свършената работа!", завърши Красимир Инински.

Визитка на новата световна шампионка:
Станимира Петрова е родена на 16 декември 1990 г. в Асеновград. Студентка е в НСА "Васил Левски" и се състезава за клуба на академията.

Тя е дебютантка на световно първенство по бокс за жени, а на европейското в Букурещ през юни претърпя загуба още в първия кръг. Станимира тренира бокс едва от 2012 г.

Преди това тя е била състезателка по таекуондо-ITF, като е европейска шампионка на спаринг жени индивидуално (69 кг) и отборно, и световна шампионка отборно в същата дисциплина.