Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино потвърди, че за следващия сезон ще бъдат направени промени при поставянето на  отборите в урните за жребия за Шампионската лига.

Тази година за пореден път шампионите на три от най-големите първенствата на Стария континент - Манчестър Сити, Ювентус и  Пари Сен Жермен попаднаха във втора урна на жребия. Арсенал и  Порто пък, които завършиха съответно на четвърто и трето място в първенствата на техните страни, бяха при топ-поставените.

Досегашната система разпределяше отборите в урните според  представянето им в евротурнирите от последните пет сезона. След  промяната в първа урна ще бъдат шампионите на седемте най-добри първенства според класацията на УЕФА.

Така шампионите на Испания, Англия, Германия, Италия,  Португалия, Франция и Русия със сигурност ще попаднат в първа урна на жребия през следващия сезон, независимо от представянето си в Европа в предишните пет години.

Тези промени се очаква да бъдат приети от Изпълнителния  комитет на УЕФА през декември, когато е заседанието, на което това трябва да стане официално. Опозиция на решението обаче няма и това е само формалност.