Нова Зеландия планира да се върне в световния рали шампионат. Състезанието там е едно от най-хубавите в света, получавали са се страхотни двубои. Организаторите възнамеряват да кандидатстват за място през 2016 г.

Ралито е базирано в Оукланд и за първи път се провежда като WRC кръг през 1977 г. То е извън календара от 2012 г. насам, след като организаторите не се справиха с финансови изисквания.

Преди това рали Нова Зеландия се провеждаше на ротационен принцип през година, сменяйки се с Австралия. След отпадането му надпреварата от Кофс Харбър получи тригодишен договор за домакинство. Той изтича догодина и новозеландците възнамеряват да опитат отново вземат слот във WRC.

"Направихме пълен преглед и анализ на състезанието, включително на локациите, за да сме сигурни, че разполагаме с точната комбинация - коментира председателят Питър Джонстън. - Базата и основният сервизен парк трябва да са по-близо до отсечките. Имаме набелязани опции и сега водим дискусии с потенциални партньори. Целта е да можем да дадем повече подробности в навечерието на Нова година".

Смята се, че ралито може да бъде преместено от Оукланд. Джонстън обаче залага на това, че отборите и екипажите много харесват етапите и ще приветстват връщането на надпреварата в календара:

"Знаем колко много се радват пилотите на отсечките (при нас), както и на подкрепата на публиката. Затова сме убедени, че всички очакват с нетърпение завръщането на Нова Зеландия във WRC през 2016 г. Имаме късмета да разполагаме с невероятни етапи, които са легенди в световния шампионат. Всичко, което мога да кажа, е да очаквате новини".