Американската медийна компания SportsPro поставя най-обрия български тенисист Григор Димитров на 13-о място сред 50-те най-продаваеми спортисти в света. Гришо влиза в престижната класация за втора поредна година, като през миналата беше на петата позиция. На първо място е канадката Южени Бушар. Българинът изпреварва имена като  Новак Джокович, Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Уейн Рууни, Себастиян Фетел и др.

Спортистите се подреждат, доста условно по критерии, сред които са възраст, местен пазар, харизма, търсене от големи компании и т.н. Това, че Димитров беше пети миналата година не го направи тутакси магнит за рекламодателите и макар че повиши приходите си, той не направи голям скок и не сключи бомбастична сделка.

В подреждането фигурира и 46-годишният северноирландски голфър Дарън Кларк, чийто потенциал за развитие като спортна икона е доста спорен. Сред 50-те лица от 22 спорт тази година отсъстват наистина добре печелещите Роджър Федерер, Рафаел Надал, Анди Мъри, Мария Шарапова и Серина Уилямс. За тези суперзвезди SportsPro решава, че вече не могат да подобрят постиженията си и да станат още по-продаваеми и затова тази фамозна петица отсъства.

Бушар стана първата жена и първият представител на тениса, който печели класацията в шестото й издание и наследи на върха световния шампион във Формула 1 Люис Хамилтън.

"Тази класация няма за цел да подреди най-стойностните от комерсиална гледна точка спортисти днес, но се опитва да идентифицира маркетинговият им потенциал за следващите три години. Джени Бушар се справя трудно на корта този сезон след бума през 2014-а, но времето е на нейна страна и тя има всички качества да наследи Мария Шарапова и Серина Уилямс като лице в най-комерсиалния спорт при жените в света", коментира избора редакционният директор на SportsPro Джеймс Емет.

В подреждането световният номер едно Ноле Джокович е точно след Григор под №14. Каролине Вожняцки е 30-а, а хърватският тийнейджър Борна Чорич е под №43. На следващата позиция е друга представителка на ракетните спортове - световната номер едно в бадминтона Саина Невал от Индия.