Автомобилът на починалия пилот в рали "Твърдица - Елена" Тодор Славов е бил в бокса за ремонт до късни доби. Асът е използвал взет под наем "ФИАТ Пунто S2000" от турския тим "Пегасус Рейсинг". Два сериозни инцидента с возилото е имал 31-годишният варненец преди фаталната катастрофа.

Още в началото на състезанието неговата скоростна кутия се чупи. След това проблеми с ремъка повредили хидравликата. Колата се завъртяла край Боров дол. В резултат на това задното ляво колело било ликвидирано. Заради втората повреда екипът на Тодор Славов е работил до късно върху автомобила. Ремонтът е продължил до 2 през нощта в събота срещу неделя, разкриха за "България Днес" запознати с проблемите на возилото. "Автомобилът сякаш е казвал "недей" - разказа топжурналистът в моторните спортове Страшимир Димов, който беше на мястото на злощастното събитие. - Голяма част от състезателите са фаталисти."

Сред топпилотите има и такива, които се заиграват със съдбата. Шампионът в планинските състезания Пламен Стайков винаги избира фаталния номер 13, който е избягван от всички останали майстори на бързите скорости. Загиналият Тодор Славов е нямал късмет след падането на фиата в дерето. "Преди скока в пропастта возилото се е движело "на прекъсвач" - разказва Страшимир Димов. - Задницата на колата се занася наляво. Славов се опитва да овладее ситуацията, като контрира волана. Автомобилът закача началото на мантинелата, която се превръща в трамплин."

Фиатът се завърта и пада с цялата си тежест на пилотската страна. Именно това е спасило живота на навигатора Петър Илиев. Три от екипажите на шосето не са зачели флагове за моментално спиране. Това е причината двете линейки, които са тръгнали към мястото на инцидента, да се забавят. Според наблюдатели това не е било фатално, защото най-голямото забавяне дошло от рязането на автомобила, за да бъде изваден пострадалият. Тодор Славов бил поставен на изкуствено дишане, след като най-сетне бил измъкнат от останките на фаталния фиат, но това не помогнало.

Чичото на пилота - Николай Славов, също се озовал в болницата. Без никакъв такт той научил новината, че племенникът му е починал. Николай Славов се е строполил и също е откаран с линейка след лошата новина.