Роджър Федерер като по навик мина през Иво Карлович и се класира за 11-ия си финал в Базел след 7:6(8), 3:6, 6:3. Хърватският гигант има само 1 победа в 13 мача срещу Маестрото преди 7 години в Синсинати.

В другия полуфинал Давид Гофен приключи с 6:4, 3:6, 6:3 тенис приказката на 17-годишния сънародник на Карлович - Борна Чорич. Вчера, играещият с "уайлд кард" хърватин изживя най-великия миг в кариерата си с триумфа над Рафаел Надал, но днес се изправи срещу тенисист в доста по-добра форма и макар още веднъж да подсказа, че го чака сериозно бъдеще, не успя да пречупи белгиеца.

В по-чакания от феновете в Базел полуфинал, Федерер и Карлович предложиха изключително наелектризиращ тенис. Топката свистеше с огромна скорост, а двамата поддържаха уникално ниво на концентрация през целия мач. При 1-2 хърватинът се върна от 0-40, докато Маестрото отрази само един брейкпойнт при 4-4. Федерер играеше извънредно агресивно, за да компенсира големия брой лесни точки, които Карлович печелеше от сервис.

Роджър взриви публиката с няколко изящни изпълнения от бекхенд, но Карлович постигна мисията си да се добере до тайбрек. Това очевидно е една от най-добрите му възможности срещу Федерер, макар да е загубил 12 от общо 15-те помежду им. Два от трите спечелени са при успеха му в Синсинати преди 7 години. Съперниците се движеха рамо до рамо до 4-4, размениха си по два аса за 6-6, минаха през 8-8 и чак тогава Роджър успя да разчупи равенството за 10-8.

Вторият сет продължи дивото темпо и скоростните геймове от откриващия като всичко се развиваше тихо до 4-3 за Карлович. Без точки за пробив, без проблеми за сервиращите, но с много куршуми от линия за начален удар. И тогава, концентрацията на Роджър падна за няколко минути, съвсем достатъчни на Карлович да стигне до 15-40, да пробие за 5-3 с ретур уинър и безпроблемно да изравни сетовете с 6-3.

В решителния сет обаче Федерер показа, че е властелинът на турнира в Базел като в първите си три подавания даде само точка на съперника си, проби го на нула и поведе с 4-1. Съвсем достатъчен аванс, за да затвори спокойно битката с 6-3 и да насочи мислите си към утрешния финал №11 за него в родния му град.

Колкото до утрешния финал, той ще сблъска за втори път Федерер и Гофен. Маестрото спечели едниствения им двубой на Ролан Гарос преди 2 години.