Три пъти Григор Димитров участва в основна схема на US Open и три пъти претърпя поражение още първия си мач. Най-накрая обаче тази първа победа на Откритото първенство на САЩ вече е факт - 6:2, 7:6(4), 6:2 в двубой срещу Райън Харисън, нанасяйки на американеца 21-а загуба от общо 21 изиграни мача срещу тенисисти от Топ 10.

Нещо повече - никога досега българин не бе печелил мач в основна схема на US Open, но ето, че и в това отношение Гришо се превърна в първия роден тенисист, постигал нещо подобно. Единствено Орлин Станойчев се бе класирал за основна схема на Откритото първенство на САЩ, дори поведе с 2-0 сета срещу Кафелников, но допусна пълен обрат.

Сега въпросът е докъде ще стигне първата ни ракета? Отговорът на Григор бе "защо не и до титлата", но пътят дотам минава през още шест препятствия, първото от които ще се реши в зависмост от изхода на двубоя между Карлос Берлок и Дуди Села.

Григор започна великолепно днешния двубой, демонстрирайки красив и ефективен тенис, позволил му на два пъти да стигне до пробив и в същото време да задържи всеки един от своите геймове, а след половин час игра вече водеше със сет аванс. Вторият далеч не бе толкова безпроблемен, а основна заслуга за това имаше един слаб гейм, в който серия от грешки на Димитров позволиха на Харисън да поведе с пробив, но пък първата ни ракета бързо го върна, а при 6-5 дори имаше три брейкбола с цената на сетбол.

Американецът все пак задържа и дойде ред на тайбрек, започнал с минипробив за Гришо, но бързо върнат от Харисън. Всичко се реши при резултат 5-4 точки, когато нервите на представителя на домакините не издържаха и последва форхенд в аут, а черешката на тортата бе страхотно изпълнение на Гришо, представляващо ефектен лоб, след като преди това с мощен удар Харисън насочи топката в краката му и донесло му преднина от 2-0 сета.

Третият, подобно на първия, се превърна в истинска наказателна акция на Григор - сетът стартира с ранен пробив, малко по-късно Харисън отново загуби подаването си и се стигна до ситуация, в която американецът сервираше за оставане в мача при пасив от 1-5. Успя да измъкне гейма си, но след това Димитров бе просто безпогрешен, сервирайки за първата в историята на българския тенис победа в основната схема на US Open.

С днешната победа Григор си осигури чек за $60,420 от наградния фонд и 45 точки за ранглистата. Преди началото на турнира разликата между намиращият се под №8 в Димитров и седмия Томаш Бердих е 350 точки т.е. за да го изпревари, Гришо ще трябва да достигне поне до полуфинал, а в същото време чехът да отпадне преди тази фаза на турнира.