Тенис сезонът наближава своя край, а един от въпросите, вълнуващи най-силно българските любители на този спорт е ще успее ли Григор Димитров да се класира за заключителния турнир на осемте най-добри в Лондон.

Нека погледнем ранглистата за настоящия сезон и каква е ситуацията след края на тази седмица. Достигането до финал на АТР турнира в Стокхолм, макар и да остава горчилката от загубата, все пак е едно повече от добро постижение, но за съжаление това не само, че не бе достатъчно на Григор да скъси разликата с останалите конкуренти в битката за Лондон, ами дори тя се увеличи.

Причината се крие в това, че разликата между него и осмия в класирането ще нарастне от 300 на 330 точки, тъй като Анди Мъри спечели трофея във Виена. Всъщност въпреки че добави 150 точки от финала в Стокхолм, Димитров и през следващата седмица ще е единадесети в ранглистата за тази година или позицията, която заемаше през миналия понеделник.

Нека си припомним накратко каква точно е моментната ситуация с Мастърса в Лондон. Пет от осемте места вече са заети след класирането на Джокович, Федерер, Надал, Вавринка и Чилич, а шестото почти сигурно е за Нишикори и само сериозна въртележка може да лиши японеца от място в турнира.

И така, какви са шансовете на Григор Димитров?

В момента осмото последно място се заема от Анди Мъри с 3,885 точки, а седми е Томаш Бердих с 4,105. Девети и десети са съответно Давид Ферер (3,775 т.) и Милош Раонич (3,750 т.), а Григор е единадесети с 3,555. Остават само още две седмици и три турнира, а Димитров ще трябва да навакса изоставането от Мъри (или Бердих) и в същото време за този период да събере повече точки от Раонич и Ферер.

На пръв поглед доста трудна задача и мнозина отписаха първата ни ракета, но дали всъщност има основания за това? Предстои силният и носещ никак не малко точки турнир в Базел от категорията АТР 500, а след това и Мастърса в Париж, който пък носи близо два пъти повече точки.

Разликата между Григор с Мъри е 330 точки, а с Бердих - 550, и на пръв поглед изглежда повече от сериозна, но пък силно представяне и финален щурм в Базел и Париж може да се окаже достатъчен. Да не забравяме и така неприятните в тениса контузии, които могат да изкарат извън играта тенисист, осигурил си вече участие в Лондон и да се окаже, че деветият в годишната ранглиста също се класира.

Така че шансове има, макар и да изглежда много трудно, а това пък ще направи предстоящите две седмици още по-интересни и вълнуващи. Нещо повече - интрига има и в битката за №1 в света. В момента Джокович води с хиляда точки на Федерер, но пък победителят на турнирите в Базел, Париж и Лондон може да вземе съответно по 500, 1000 и 1500 точки. Ноле няма да играе в Базел, така че след седмица разликата между него и Федерер може да бъде скъсена наполовина, така че и в борбата за №1 в края на сезона има сериозна интрига.

А ето как изглежда към днешна дата ранглистата, по която се определят участниците в Лондон:

Заявени турнири до края на сезона
1. Новак Джокович9010 т.Париж
2. Роджър Федерер8020 т.Базел, Париж
3. Рафаел Надал6745 т.Базел, Париж
4. Стан Вавринка4805 т.Базел, Париж
5. Кеи Нишикори4265 т.Париж
6. Марин Чилич4150 т.Париж
7. Томаш Бердих4105 т.Валенсия, Париж
8. Анди Мъри3885 т.Валенсия, Париж
9. Давид Ферер3775 т.Валенсия, Париж
10. Милош Раонич3750 т.Базел, Париж
11. Григор Димитров3555 т.Базел, Париж

Tenniskafe.com