Спортното министерство обмисля въвеждането на още добри парктики за борба с допинга.

"Практиката спортисти да минават фиктивно задължителните медицински прегледи ще бъде прекратена, това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на XII Международна конференция "Медицина и футбол".

"В момента сме се заели с решаването на един проблем, на който никой не обърнал внимание вече 13 години. Съгласно закона за физическото възпитание и спорта, задължителните прегледи на спортистите трябва да се извършват в спортни лечебни заведения, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на младежта и спорта и министъра на здравеопазването. Да, но решение на МС за определяне на лечебни заведения като спортни такива липсва! Освен това липсва и наредба, която да регламентира реда и условията за това. Какво се случва в момента? Отбор се явява на състезание, но няма медицински прегледи на състезателите. Треньорът отива при GP или друг лекар и срещу 50 лв. получава медицинско свидетелство на целия отбор. Най-често това се случва при подрастващите. Или в деня на състезанието дежурният лекар издава документ на всеки състезател, че е преминал предварителен преглед. Това трябва да спре! За това съм изпратил писмо до министъра на здравеопазването да сформираме общ екип, който да разработи нормативна уредба, както и да предложи на МС за утвърждаване лечебни заведения, които да бъдат определени като спортни", заяви министър Кралев.

Основна тема на конференцията бяха актуалните проблеми за борба с допинга в спорта.

"Борбата срещу употребата на допинг в елитния и масовия спорт е актуална тема не само у нас, но в целия свят и аз приветствам поставянето на акцента по време на конференцията именно върху нея, каза министърът. - Всички ние, участниците в тази среща, сме обединени в общата цел да изграждаме среда, в която да действа силен механизъм за борба с допинга. Приемам тази цел като лична кауза, защото ние не разглеждаме спорта само като борба за медали и постижения, но и като превенция на заболяванията. Затова не е важен само фактът, че с допинг случаите се уронва престижът на държавата ни, но и че се рискува здравето на нацията. Министерството на младежта и спорта разработи Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта 2015 - 2025 г. Документът получи широка обществена подкрепа и аз вярвам, че вървим във вярната посока. България има остра нужда от подобна стратегия, чрез която да инициираме и законови промени."

Кралев допълни, че борбата срещу употребата на допинг е един от основните приоритети на правителството в областта на спорта и е изключително важно акредитирането на Лабораторията ни за допингов контрол от Световната антидопингова агенция. Както е известно, нашата лаборатория вече има национална акредитация и може да взема и изследва проби на територията на България.

"Изключително важен за нас е и контролът върху производството и продажбата на хранителни добавки", заяви още министърът, който получи сертификат за участието си в конференцията от ректора на Медицинския университет в София и главен редактор на списание "Медицина и спорт" член кор. проф. д-р Ваньо Митев. Изпълнителният директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Заркова представи "Националната стратегия за борба с допинга".