Министърът на спорта Красен Кралев говори пред медиите, минути след края на церемонията "Спортист на годината 2014".

Както вече ви информирахме номер едно в анкетата стана Григор Димитров. Треньор на годината е Ина Ананиева, а отбор на 2014-а - ансамбълът ни по художествена гимнастика.

Ето какво сподели министър Кралев:

"Не бива да си броим шампионите и да се чудим за всяко състезание ще имаме ли номер едно или не. Ние ще се погрижим спортистите, които имат най-голям шанс за медал, да бъдат финансирани от нас.

Младежките ни гарнитури ще бъдат подкрепяни, като ще има и недоволни - основно онези, които са ползвали "вратички" за получаване на средства. Такива вече няма да има. Подкрепата ще е за шампионите.

Държавата може да се намеси единствено като подкрепа към детско-юношеския футбол. Знаете, че футболът е с автономни спортни права и държавната намеса е ограничена. УЕФА и ФИФА ограничават нашите опити да подпомогнем отборите.

Имаме програма за подпомагане на младежките и детско-юношеските организации и ще действаме по нея.

Системата за финансиране на клубовете е качена в сайта ни и всичко се изчислява по строг математически модел. Няма "харесване" на федерации, има постижения. Методиката за изчисляване е ясна. Знам какво се случва при смените на правителствата и ще избегнем обвинения в субективизъм, приети за даденост.

Приоритетът в краткосрочен план е нов закон за спорта. Трябва да подредим правилно пирамидата на спорта и всеки да си поема задълженията. Дал съм си 6 месеца за внасяне на закона. Надявам се до края на 2015-а законът да заработи".