С наближаването на финала на тазгодишния световен шампионат във Формула 1 обсъждането на двойните точки, които ще бъдат спечелени в Гран при на Абу Даби, отново набира сила.

Въведеното този сезон правило бе посрещнато с множество критики още в началото на годината. Сега към тях се присъединиха и три легенди на спорта - Сър Стърлинг Мос, Сър Джеки Стюарт и Джон Съртис.

Три старта преди края на първенството Люис Хамилтън е с аванс от 17 точки пред съотборника си в Мерцедес Нико Розберг.

"Надпреварите през сезона ми харесват, много са добри. Тази година няма съмнение, че за да спечелиш състезание първо е нужен двигател Мерцедес и след това ти трябва Люис - коментира Мос. - Люис със сигурност е много бърз, компетентен пилот и е на път към втората си титла. Но никак не ми харесва идеята за двойните точки. Изглежда ми като доста глупаво нещо".

Победителят в Абу Даби ще спечели 50 точки за успеха си, вторият - 36, третият - 30 и т.н. Съществува вариант, при който Хамилтън може да стане втори в шампионата, дори да е пръв в оставащите три състезания и да е с общо 11 победи през сезон.

"Ситуацията не е много удовлетворяваща. Подобни врътки не ми допадат особено. Не съм сигурен, че е честно спрямо пилотите или отборите, но е фактор. Така че не бих подценявал Нико, който е изключително интелигентен състезател, макар напоследък да допуска тук-там грешки. Люис изглежда откри някакво спокойствие в карането. В миналото казвани от него неща и действия извън пистата действаха на практика и срещу спорта, и срещу него. Но е хубаво да видя, че е стигнал момент, когато се съсредоточава повече и изглежда се представя в по-добра светлина", каза Съртис.

Трикратният световен шампион Джеки Стюарт вече критикува не веднъж двойните точки. Той още веднъж повтори, че не подкрепя правилото и продължи:

"Не мисля, че трябва да има такова нещо. Трябва да пазим спорта чист. Не смятам, че това ще има някакъв принос към сезона. Предпочитам титлата да бъде спечелена чисто, което означава да се присъди нормалният брой точки".