Веселин Топалов дойде в залата в Елиста и е готов да играе в петата партия от мача за световната титла. Това съобщи говорителят на шампиона Живко Гинчев. Владимир Крамник го нямаше в залата. Съдиите пуснаха часовника на Крамник в 14,22 (българско време), който е с белите фигури. Според chessbase руснакът седял в стаята си за отдих и чакал тоалетната му да бъде отворена. 

В 16,00 часа българско време главният съдия на мача за световната титла по шахмат Герт Гийсен (Холандия) официално обяви загуба в петата партия на претендента Крамник срещу световния шампион Веселин. Така резултатът от мача е 3:2 точки в полза на претендента.

Утре в 14,00 часа време по програма трябва да бъдат пуснати часовниците за шестата партия, в която световният шампион Веселин Топалов ще има белите фигури.

Президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов е изпратил писмо до Владимир Крамник с молба да преосмисли решението си да не играе. Освен това Крамник е поискал смяната на целия Апелационен комитет на ФИДЕ. Това искане едва ли ще бъде удовлетворено, смятат експертите.

На кратка пресконференция след служебната си загуба пък претендентът Крамник заяви, че е готов да продължи борбата за титлата, но от петата днешна партия. Това ще означава, че скандалната ситуация около поражението му трябва да бъде пренебрегната и загубата да не се зачете. Руснакът също така иска да се играе при условията, които двамата съперници са подписали преди началото на мача, едно от които е свободният достъп до личната тоалетна. Информацията за становището на Крамник бе публикувана на сайта на Руската шахматна федерация.

"От руския щаб могат да искат много неща. Важното обаче е, че победата е факт. Какво ще стане, ако решат да преиграват всички партии от третата насам... Явно някои хора доста са се изнервили", коментираха специално за Топспорт.бг от щаба на световния шампион.

Завърши пресконференцията на Георгиус Макропулос от комитета. "ФИДЕ няма подозрения за нечестна игра, но искаме двата отбора да са напълно спокойни, затова правим каквото можем, за да се чувстват те добре", заяви Макропулос в Елиста.

 По-рано  днес Топалов обяви, че е готов да продължи участието си в мача за титлата в Елиста срещу Владимир Крамник, ако бъде гарантирана честна игра. Това се казва в ново писмо на нашия щаб до Организационния и Апелационния комитети. В петък сутринта българската страна получи отговор на първото си писмо, което не удовлетвори мениджъра на Топалов Силвио Данаилов.

Според него, Крамник отново ще може да ползва тоалетна неограничен брой пъти и настоява това да се прави в присъствието на съдия.

Ако срещата продължи, световният шампион Веселин Топалов няма да се ръкува с Крамник преди партиите и повече няма да участва в съвместни пресконференции с него. Българинът ще дава изявления за медиите самостоятелно.

До Организационния комитет

на мача Топалов - Крамник

До Апелационния комитет

на мача:

г-н Макрополус

г-н Азмайпарашвили

г-н Вега

До всички средства

за масово осведомяване

                             Уважаеми дами и господа,

След като се запознахме подробно с решението на Апелационния комитет на мача за световната титла Топалов-Крамник, считаме за необходимо да отбележим:

  • 1. В този си вид решението не ни удовлетворява, защото на практика нищо не се променя. Г-н Крамник ще може да посещава отново неограничен брой пъти новата тоалетна, без възможност за контрол.
  • 2. Бихме се съгласили досегашните стаи за почивка да се използват само ако се осигури присъствието на квестори във всяка една от тях.
  • 3. При необходимост от ползване на тоалетна двамата играчи да бъдат придружавани до помещението от помощник съдията.
  • 4. Извършваните досега проверки на стаите за почивка и тоалетните към тях са били осъществявани само от специалисти на Организационния комитет, а нашите експерти само са присъствали на огледа на стаите и то след втората партия.
  • 5. Недоумяваме защо се отказва на акредитираните журналисти да се запознаят със записите от стаите за почивка.

Световният шампион Веселин Топалов е възмутен от съмнителното поведение на своя противник г-н Владимир Крамник, който практически взема своите най-отговорни решения в тоалетната.

Въпреки това, в името на шахмата и от уважение към ФИДЕ, към Калмикия и милионите любители на древната игра, Веселин Топалов е готов да продължи участието си в мача, ако се предприемат необходимите мерки за гарантиране на честна игра. 

Ако срещата продължи, световният шампион няма да се ръкува с г-н Крамник преди партиите и повече няма да участва в съвместни пресконференции с него. Веселин Топалов ще дава изявления за медиите самостоятелно.

Очакваме Вашия отговор до 14 часа с конкретни решения на поставените от нас въпроси.

 29.09.2006                          С уважение:

 Елиста                                            

                                    Силвио Данаилов, ръководител  на българската делегация