Броени дни остават до старта на I-вия „София Екиден маратон" 2015 - щафетен вариант на маратонското бягане, който дава възможност на много широк кръг любители на спорта да изпитат силите си в легендарната дисциплина, като покорят отборно дистанцията от 42,195 км. Отборите се състоят от по 6 състезатели, като всеки от тях, в зависимост от възможностите си, пробягва една или две обиколки на трасето. Името „Екиден" идва от Япония, тъй като именно там през 1917 г. е бил даден стартът на първото Екиден-състезание, и е комбинация от думите „пункт" (駅)и „предаване" (伝)

Стартът на състезанието ще бъде даден точно в 9:00 часа на 6-и септември, неделя пред Националния стадион „Васил Левски" от г-н Такаши Коидзуми, Извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България, и се очаква да приключи малко след 13:00 часа на същото място.

До момента участие в маратона са заявили над 45 отбора, състоящи се от по 6 участника, като се очаква броят им да надхвърли 50 отбора. Сред заявилите участие са отборите на СДВР, Главна Дирекция „Пожарна безопастност и защита на населението". и Българската Армия, които ще премерят своята бързина и изръжливост в отделна категория за държавните структори. Сред участниците също така има корпоративни отбори, както и отбори, съставени чрез контакти в социалните мрежи. Свои отбори са заявили и посолствата на САЩ, Германия и Франция. В I-ви „София Екиден маратон" ще се включат и състезатели от Македония и Гърция.

„Интересът на участниците, включително и от чужбина, към София „Екиден маратон" ме кара да вярвам, че това спортно събитие отговаря на нуждите на една нова култура, която набира сила в България. Това събитие е за всеки, който е избрал спорта и бягането като част от ежедневието си. Всеки, който тича в парка, има шанса да се включи, дори и да няма физическите възможости да пробяга цялата маратонска дистанция", каза Даниел Дуков, инициатор и директор на на I-ви „София Екиден маратон" 2015.

Трасето на първия „София Екиден маратон" 2015 г. започва и завършва на бул. Евлоги Георгиев пред Националния стадион „Васил Левски". Маршрутът е по бул. Евлоги Георгиев (западно платно)в посока НДК с две обръщания на бул.В.Левски и на бул. Пенчо Славейков продължава към бул.Черни връх до музея „Земята и хората" и се връща към финала по бул. Евлоги Георгиев (източното платно) пред Националния стадион. Трасето е разработено с цел да осигурява компактност на състезанието, което е и една от иновациите в софийското издание на маратона. Обикновено цялото разстояние е разположено по една права линия и щафетите с разположени по дължината на целия маршрут. Софийският „Екиден маратон" има къгово трасе, което прави състезанието много по-компактно и атрактивно. Друго предимство е модерното времеизмерване с електронно засичане на чипове, което гарантира точност и неоспоримост на резултатите.

Участниците в маратона ще се състезават за призовите места в 4 категории: Щафета мъже, Щафета жени, Смесена щафета (мъже и жени), Корпоративна щафета и специална категория само за отборите участници от държавните структори. Всеки от финиширалите в маратона ще получи специално проектиран и изработен медал, а първите три отбора във всяка група ще получат купи и награди от спонсорите на състезанието.

Състезанието ще протече изцяло според регламента за дисциплината щафетен маратон на Международната лекоатлетическа федерация.

Партньори в организацията на състезанието са Министерство на младежта и спорта, Столична община, Българска асоциация „Спорт за всички" и СНЦ „5км Парк Бг", а почетен патрон на Първи София „Екиден маратон" е посолството на Япония в Република България

Първият „Екиден маратон" се провежда през далечната 1917 г. в Япония и от тогава набира световна популярност като достъпено и атрактивно масово спортно събитие по целия свят. Стартът на „Екиден маратон" в София ще бъде даден на 6-и септември, за да отбележи 130-та годишнина от Съединето на Княжество България с Източна Румелия. Събитието се провежда под патронажа на Посолството на Япония в Република България и ще постави София сред дълъг списък от световни столици на 4 континента, които са домакини на ежегодни „Екиден маратони".