Серина Уилямс започна похода си към историческата титла от US Open с двубой, продължил само половин час. Световната №1 поведе с 6:2 2:0 на Виталия Дятченко, след което русинята се отказа заради контузия.

"Невероятно е да играя на този корт. Невероятно е, че съм американка и правя всичко това. Невероятно е, че последният турнир за годината от Големия шлем е именно в Съединените щати. Ако беше в друга държава, пак щях да го харесвам и да го обичам, но няма как да е същото като това американец да играе в Ню Йорк. Наистина е забавно и буквално се наслаждавам на момента", емоционално заяви Серина.

Тя е на 6 победи от това да изравни Щефи Граф по титли от Големия шлем с 22 и да стане първата тенисистка с победи във всичките 4 мейджъра в рамкити на една година от германката, която стори това през 1987-а. Уилямс удължи серията си на 22 поредни победи и 29 последователни на турнири от Шлема.

По-голямата от сестрите Уилямс, Винъс, също се класира за втория кръг след трисетова победа с 6:4 6:7(7) 6:3 над Моника Пуиг. Във втория кръг Винъс ще играе с Анастасия Павлюченкова, която на старта се справи с Магдалена Рибарикова.

Мечтата на Каролина Плишкова да спечелия рекордния чек на стойност 4,3 млн. долара при шампионска титла на US Open умря още в първия кръг, след като чехкинята претърпя тежко поражение с 2:6 1:6 от Ана Татишвили.

Поставената под №8 в основната схема Плишкова триумфира в Emirates Airline US Open Series след финал в Станфорд, осминафинал в Синсинати и четвъртфинал в Ню Хейвън, но отпадна рано-рано в Ню Йорк.

Още една поставена отпадна на старта на последния за годината турнир от Големия шлем. 21-та в схемата и бивша №1 в света Йелена Янкович не успя да се възползва от убедителния първи сет срещу участвашата с "уайлд кард" Осеан Доден и напусна надпреварата след 6:2 5:7 3:6.

Изненадите продължиха и с отпадането на десетата поставена Карла Суарес Наваро, която отстъпи с 1:6 6:7(5) на Дениса Алертова за час и половина. Испанката не е побеждавала на старта вече в шест поредни турнира (в Станфорд и Ийстбърн започна директно от втория кръг).