В изключително драматичен двубой на "Стамфорд Бридж" в английската столица Лондон, местният Челси надигра с 4:1 след продължения състава на Наполи и се класира за четвъртфинал в тазгодишното издание на Шампионската лига.

"Сините" изиграха невероятен мач и заслужено продължават напред, след като успяха да си върнат за загубата с 3:1 в Италия и на свой ред победиха със същия резултат в редовното време след попадения на лидерите на тима Дидие Дрогба, Джон Тери и Франк Лампард.

Гол на Инлер запази интригата и вкара мача в продължения, но изнеслият страхотен мач Бранислав Иванович увенча усилията си с решително четвърто попадение и прати тима си напред.

Началото бе нервно за домакините, чиито действия изглеждаха припряни и въпреки териториалното преимущество на Челси, по-чистите положения бяха на сметката на Наполи.

Петър Чех отрази опасен диагонален изстрел на Хамшик в 10-ата минута, а малко след това Кавани се измъкна зад отбраната, но от малък ъгъл стреля в аут. В ответната атака Хуан Мата прати топката зад голлинията, но флагът на страничния рефер бе вдигнат заради засада.

Така се стигна до 29-ата минута, когато „Стамфорд Бридж” изригна. Лондончани атакуваха по левия фланг, Рамиреш центрира в наказателното поле, а Дидие Дрогба изпревари Ароника и разстреля вратаря на гостите за 1:0 в полза на Челси.

Вдъхновени от попадението, футболистите на Роберто ди Матео стигнаха до нови две много опасни положения пред вратата на Наполи. При първата ситуация топката бе избита в корнер секунди преди Дрогба да я засече в мрежата, а малко по-късно и Стъридж нямаше късмет.

Италианският тим се опита да отговори на предизвикателството, но Кавани и компания действаха хаотично в предни позиции, а футболистите на Челси стояха здраво на терена и не позволиха изненади.

В самия край на първата част, Хуан Мата овладя топката малко пред наказателното поле и пусна хитър пас към Давид Луис, който остана на ръба на засада. Бразилецът центрира остро към малкото наказателно поле, но на сантиметри от голлинията Канаваро подложи крак, а Де Санктис успя да улови кълбото.

„Стамфорд Бридж” притихна за 15-ина минути при този резултат, за да избухне две минути след подновяването на играта. Центриране от ъглов удар намери капитана на Челси Джон Тери, който в типичен стил надскочи отбраната и засече топката в обратния ъгъл за 2:0 в полза на челси в 47-ата минута.

При този резултат напред продължаваше отборът на Челси, което принуди гостите да се отворят и да потърсят по-сериозно попадение във вратата на Петър Чех. Няколко разбърквания пред чешкия страж доведоха до напрежение в отбраната, но най-лошото за „сините” се случи в 56-ата минута.

След центриране в малкото наказателно поле, Джон Тери изби с глава около дъгата пред наказателното поле, където Инлер овладя ефектно на гърди и със страхотно воле промуши топката между двама футболисти на Челси, забивайки я в мрежата на Петър Чех за 2:1, без дори да позволи на вратаря да помръдне.

В игра за Челси се появи Фернандо Торес, който имаше страхотна възможност да спаси кариерата си в състава на лондончани. Именно той действа добре в 64-ата минута, за да стигне до много опасен изстрел на Иванович, избит от Де Санктис.

Няколко минути по-късно изключително близо до попадение на свой ред бяха футболистите на Наполи, които обаче не успяха да се възползват от подхлъзване на Ашли Коул в наказателно поле и след изстрел на Зунига топката се удари в Чех, а след това в ръката на Лавеци.

В 75-ата минута Челси получи право да изпълни ъглов удар, а Иванович засече с глава топката, която се удари в ръката на Досена. Главният рефер не се поколеба да посочи бялата точка, а зад топката застана Франк Лампард. Въпреки огромното напрежение, английският национал не сгреши и реализира за 3:1, пращайки в екстаз трибуните на „Стамфорд Бридж”.

До края на редовното време действията и на двата отбора продължиха във все същото динамично темпо, но въпреки няколкото добри ситуации пред двете врати, резултатът остана непроменен и двубоят влезе в продължения.

Още в първите минути на допълнителното време можеха да паднат два гола, но първо Иванович не намери целта след изстрел с глава, а малко след това страхотен шут от воле на Марек Хамшик мина на около метър над гредата на Петър Чех.

Нов миг на огромна радост в синьо настъпи в заключителните секунди на първото продължение. Натиск на Челси доведе до атака по десния фланг, а прекрасни действия на Дидие Дрогба завършиха с центриране по земя към центъра на наказателното поле. Там бе Бранислав Иванович, който с мощен шут под гредата направи резултата 4:1 в полза на Челси.

Второто продължение също протече при изключително напрежение, но нервите на домакините се оказаха по-здрави и въпреки опитите на Наполи да нанесе последен удар без време за реакцията, отбраната на Челси се справи и в крайна сметка "сините" спечелиха двубоя с 4:1, което ги класира за следващата фаза, въпреки загубата с 1:3 на "Сан Паоло".

ЧЕЛСИ - НАПОЛИ - 4:1 (3:1)

1:0 Дрогба (28')
2:0 Тери (47')
2:1 Инлер (55')
3:1 Лампард (д) (75')
4:1 Иванович (105')

ЧЕЛСИ:

Чех, Иванович, Луис, Тери (98' - Босингва), Коул, Лампард, Есиен, Рамиреш, Мата (95' - Мата), Стъридж (63' - Торес), Дрогба

НАПОЛИ:

Де Санктис, Кампаняро, Канаваро, Ароника (110' - Варгас), Инлер, Гаргано, Маджо (37' - Досена), Зунига, Хамшик (106' - Пандев), Лавеци, Кавани