Хърватия стоварва армия от 2000 фенове за европейската квалификация с България в петък на националния ста­дион. Заявката вече е подадена в БФС. Десантът предизвиква тревога у род­ните футболни власти, защото се очак­ва да дойдат и ултраси от фракции с лоша слава като „Бед бойс блу".

Вече се планират много сериозни мерки за охрана, включително из цяла София. В подобни ситуации нерядко диви фенове си уговарят битки по ин­тернет или просто тръгват да вилнеят наред. А хърватите идват и с автомоби­ли и автобуси, и с влакове, и със самолети. Контролът няма да е лесен.

В същото време винаги е ми­нирана опасност и от расистки прояви, а мачът е под егидата на УЕФА, известна с абсолют­на строгост по темата. Освен това хърватите имат традицията да внасят бом­бички, димки, факли и какви ли не огньове.

Притесненията в София стигнаха до уникална за родни­те мащаби идея, използвана с успех в чужбина. Обмисля се инсталирането на специални шатри до националния стадион, в които запалянковците да бъ­дат събличани голи за проверка. Така поне ще бъдат иззети плакати с ра­систко или дискриминационно съдър­жание.

Планът все още не е одобрен, пред­стоят сериозни преговори на екипа на Борислав Михайлов с полицията. Про­блемът е, че изискванията на УЕФА по съдържанието на надписи на трибуните и техния евентуален обиден текст са твърде обширни и детайлни. И е трудно набързо да бъде обучен персонал от проверяващи. А у нас вече се продадоха над 4000 билета за мача, като са изкупени 1500 за централна­та трибуна и 2500 за сек­тор „В". Подобно бързо харчене на места за мача на национа­лите е невиждано от 4 години.