Влезлият с уайлдкард Бърнард Томич (Австралия) се наложи над Иво Карлович (Хърватия) на финала на турнира Кларо в Богота, след като го победи със 7:6 (5), 3:6, 7:6 (4).

Карлович така и не допусна пробив в мача, печелейки всяко едно от общо 17-те си подавания и наниза цели 39 аса, което е само с пет по-малко от рекорда в трисетов двубой, отрази и четири мачбола, но в крайна сметка Томич намери начин да пречупи миналогодишния шампион и да заеме неговото място на трона в Богота.

По този начин 21-годишният австралиец се превърна в третия тенисист извън Топ 100, печелил титла през този сезон, присъединявайки се към Пабло Куевас и Мартин Клижан, които по това време се намираха под №111 в света. Томич започна седмицата под №124, но след триумфа в Богота ще се изкачи с цели 54 места до №70, което не е никак малко, но все още е далеч от рекордното си класиране от №27, постигнато преди две години.

Това бе и втора в кариерата титла за младия австралиец след триумфа му на родна земя в началото на 2013 г., печелейки състезанието в Сидни.