Най-голямата сензация в тазгодишното издание на ФА Къп вече е факт! Шампионът на Англия-Манчестър Сити напусна безславно турнира още в 4-ия кръг, след като допусна сензационно домакинско поражение от Мидълзбро с 0:2. Селекцията на Мануел Пелегрини не бе на познатото ниво и въпреки, че бе с всичките си титуляри, богаташите станаха жертва на втория в Чемпиъншип.

В герой за Боро се превърна юношата на Челси-Патрик Бамфорд, който успя да отбележи малко след час игра. Точка на спора пък сложи резервата Кике, който реализира в добавеното от съдията време.  Гостите дори можеха да постигнат и по-изразителен успех, ако не бяха пропуските на Адома и гредата на Лий Томлин.

Сити започна срещата доста лежерно, смятайки че съперникът ще се победи сам. Постепенно, момчетата на Пелегрини разбраха, че задачата няма да бъде никак лесна и увеличиха сериозно игровото си темпо.

Пред вратата на Томас Мехияс започна да става доста интересно, ала юношата на Реал (Мадрид) действаше решително при няколко опасни удара на Йоветич, Агуеро и Давид Силва.

Видимо уморени от тежкия лагер в Абу Даби, който приключи едва снощи, „гражданите" така и не стигаха до попадение. Така се стигна до съдбоносната 53-ата минута, когато гостите от Мидълзбро изненадващо поведоха в резултата. Фернандо направи фрапантна грешка, връщайки слабо към Кабайеро. Адома спечели единоборството с аржентинеца и топката лекичко се търкаляше към голлинията. Грешникът Фернандо понечи да я изчисти, но тя се отби в притичалия Патрик Бамфорд и се оплете неспасяемо в мрежата на Сити.

Голът шокира домакините и същевременно даде криле на Боро. Селекцията на Айтор Каранка преживя уникални 10 минути, в които можеше да отбележи поне още 3 гола във вражеската врата.

В 56-ата минута, Лий Томлин остана сам срещу Кабайеро, ала ударът му бе спасен от излезлия рано, рано да скъсява дистанцията-Кабайеро. Добавката на Лейдбитър пък срещна телата на куп бранители в „синьо" пред голлинията.

Моментът на този мач бе в 63-ата минута. Лий Томлин сътвори уникален финт, на който биха му завидели Меси, Неймар и Кристиано Роналдо. Освободи се елегантно от опеката на Венсан Компани и остана сам срещу Вили. Късметът обаче не бе с десятката на Мидълзбро, след като изстрелът му срещна страничната греда.

До края на срещата отборът на Манчестър Сити направи всичко по силите си, за да се добере поне до преиграване, ала сърцатата отбрана на Боро издържа. Нещо повече, „червените" организираха бърза контраатака в 93-ата минута, Кике се възползва от разредената защита на шампионите и майсторски сложи точка на спора, правейки 0:2.

Така момчетата на Айтор Каранка  поднесоха най-голямата сензация в тазгодишното издание на ФА Къп.

МАНЧЕСТЪР СИТИ-МИДЪЛЗБРО  0:2

0:1 Бамфорд (63'), 0:2 Кике (91+2')

СТАДИОН: „Етихад"

СЪДИЯ: Фил Дауд

МАН СИТИ: Кабайеро, Сабалета, Компани, Коларов, Боята, Милнър, Силва, Навас, Фернандо, Агуеро, Йоветич (резерви: Харт, Клиши, Демикелис, Саня, Лампард, Фернандиньо, Джеко)

МИДЪЛЗБРО: Томас, Аяла, Гибсън, Френд, Адома, Лийдбитър, Клейтън, Уайтхед, Фосен, Бамфорд, Томлин (резерви: Рипли, Уудгейт, Хъзбанд, Рийч, Омеуро, Кике, Вилдхут)