Представителят на сдружение "ЦСКА Завинаги" арх. Ивайло Мишев коментира ситуацията с клуба от Борисовата градина. Според Мишев Васил Божков възнамерява да плати дълговете на "червените".

- Архитект Мишев, как виждате бъдещето на клуба, на който помагате чрез сдружението "ЦСКА Завинаги"?
- За съжаление наистина, докато не излезе официално от съда размерът на задълженията, нищо не може да се каже. Така че не го виждам за момента. Трябва да се знае кои дългове са признати, кои не, кои ще бъдат обжалвани. След това да видим кой ще направи оздравителен план, приет от акционерите.

- Добре, дали ще излязат 23, или 24 милиона, едва ли е толкова от значение. Въпросът е какво се прави от тук нататък, защото обжалванията могат да продължат години.
- Има интерес за оздравяване, поне Васил Божков заяви такъв. Той чака да излязат дълговете. Трябва да видим кой друг ще прояви интерес към оздравяването, защото това е единственият път.
Няма как да правим някакъв клуб, който да припознаваме да започваме от "А" окръжна група и т.н.

- Мнозина фенове обаче са на обратното мнение: с Гриша Ганчев и сливане в нов клуб?
- Не знам колко са тези мнозина, не знам вече кой представлява фенската маса в България. Тук се оказа, че 200 човека представляват 200 хиляди. А въобще не знам дали ги представляват, или не ги представляват.

- Възможно ли е да бъде оздравен въобще клубът, вие сте човек, който разбира от бизнес?
- При добра програма може да бъде оздравен. Т.е. при една дългосрочна програма от страна на този собственик или на група хора. И желание. Може да се подпишат предварителни споразумения с държава, с институции, с кредитори, така че да се гарантира поетапно изплащане на дълговете. Никой няма да има против този клуб да съществува.

- Дали ще стане в рамките на юни, когато е лицензирането за "Б група? Или ще се превърти още един празен сезон при аматьорите?
- Аз съм оптимист. През юни ЦСКА ще вземе лиценз.

- Шесто чувство или информация?
- Не, нямам друга информация, нито шесто чувство, но считам, че няма да се допусне отборът да отиде в "А" окръжна група. Никой не е заинтересован.

- Е, все пак са стотици кредитори, с извинение, какво му дреме на някой мениджър в Париж?
- За да вземе лиценз за "Б" група, ЦСКА трябва да плати 2,5 млн. лева, това са парите. 2,5 млн. лева не са проблем за този, който има интерес този клуб да бъде оздравен.

- Малко парадоксално се получава. Завчера от "Титан" казаха, че са поели през 2009 г. клуба с 34 милиона лева дългове. А сега с 24 или 25 милиона е във "В"?
- Въпросът е защо никога тези пари не бяха обявени официално от "Титан", когато поеха клуба.

- Направиха тогава дю дилиджънс и обявиха около 12 милиона евро задължения.
- Добре, и? Колко свалиха от тях? ЦСКА игра в елита тогава, защото в онази година задълженията към държавата бяха милион и половина лева. За лиценз много по-лесно разсрочваш 1,5 млн., отколкото 11 млн. Освен това управлението на "Титан", дето продадоха толкова футболисти и се преливаха пари през някакви други сметки, не искам да коментирам.
Колкото е виновен Томов, толкова са виновни и "Титан"
Не искам да правим разлика, значи никой не излезе, нямаше доблестта да каже какви са задълженията. Да не коментираме и ролята на футболния съюз! Не искам да обвинявам, но с някакви несвойствени принципи и тактика оставиха този отбор в "А" група, за да може да стигне до това критично положение в момента.

- Т.е. правена е услуга с някаква цел?
- Всяка услуга си има цена. Тя не е безплатна, не е заради сините очи на някого. Но никой не даде план за погасяване, включително тези от "Титан". Бизнесът да върви и да се правят някакви пари. А пък отборът колко ще затъне, няма никакво значение. Всички разчитаха, че марката ЦСКА няма да бъде извадена от "А" група, колкото и пари да дължи.

- Стана така, че "Титан" и Томов два пъти си продават клуба?
- Да. Извинявай, ти на мен, аз на теб. Нека излязат заедно, да извадят и да обяснят къде отиват парите от трансферите, за какво става въпрос, да извадят всички документи и да обяснят всичко точка по точка.

- Също учудващо е, че при куп правителства държавата позволи дълговете към НАП да скочат от 1,5 милиона на 11 милиона. Чудно е как не се грижи за своите пари?
- Съгласен съм. НАП също влизат в схемата. Всеки трябва да си понесе отговорността. Значи колко са виновни Томов и Титаните, толкова е виновна и държавата, че не е изискала тези пари да бъдат платени. Тя държи и ножа, и хляба.
И най-слабата държава е по-силна от най-големия тарикат.

- През годините помогнахте много с "ЦСКА Завинаги". Можеше ли още нещо да бъде направено по базата въпреки кризата през последните години?
- При всички положения, но в лицето на Александър Томов не видяхме партньор, който иска да му бъде помогнато. Сега ЦСКА е в несъстоятелност, има синдик и трябва да чакаме какво ще се случи със самия клуб.

- Имаше ли варианти за строеж на стадион?
- При "Титан" не е стоял въпросът, при Томов предлагахме няколко идеи да обединим усилия. Какво беше нашето предложение: да се създаде т.нар. дружество за изграждане на базата на ЦСКА - нов стадион и Панчарево. За целта да се пуснат акции, с които да участват хора, да се намерят инвеститори и съвместно с държавата да се определи форма и начин да се направи тази база. И това Томов не пожела да направи.

- За каква сума ставаше въпрос?
- Ако трябва да бъда откровен, за да може да се ремонтира "Армията" да стане четвърта категория по изискванията на ФИФА, са някъде около 40 млн. лв. Тук включвам и Панчарево. И в момента има възможности, има фондове, има финансови институции, с които, ако се влезе в един нормален разговор, част от тези пари могат да бъдат осигурени.

- В смисъл?
- Например Норвежкият суверенен фонд. Ако се влезе в преговори с тях, 50% от стойността е грант, т.е. ще бъде за тяхна сметка. По-точно купуваш оборудването от норвежки фирми, което не го плащаш, и по този начин фондът стимулира производство в родината си. И ти практически дължиш 50% от сумата.

- Имаше ли интерес към тази идея от чужбина?
- Имаше интерес, Александър Чакмаков беше водил разговори, но всичко беше в някаква първоначална фаза. Но никой от ЦСКА не прояви интерес, така че нещата замряха.

- Добре, предполагаме, че ЦСКА продължава в "Б" група. Какво първо трябва да се направи?
- Да се изчистят дълговете и да се направи план за оздравяване на клуба.

- Хората обаче ще искат този отбор да бие наред?
- Не и ако излезе един сериозен човек начело на клуба, който да каже на хората каква е истината. Те и без това я знаят. И да се започне с оздравителен план, който в рамките на периода ще покрие дълговете и ще доведе ЦСКА до "А" група и до европейските турнири. И същевременно ще започне ремонт на базата. Стане ли това, хората и две години ще чакат. На всички им е ясно, че с магическа пръчка не може да се прави това, което е забатачено 20 години.

- Но на хората им писна и от спасители.
- Когато един човек дойде и извади пари, направи оздравителен план и реално започнат да се случват неща в базата и в клуба, той ще бъде изцяло припознат от цялата армейска общност. Феновете ще се запътят към стадиона, ще започнат да ходят на мач. Ще се върне вярата, доверието, надеждата и ние отново ще бъдем на висота.

- 40 млн. лева само за базата са много пари!
- Ако правим нещо, да го правим като хората.
40 милиона за базата няма да се дават накуп а поетапно.

- Не е тайна, че сте говорили лично и с Васил Божков, и с Гриша Ганчев. Те имат ли някакви амбиции по отношение на тази база, на стадиона?
- И двамата декларираха, че базата ще се развие и тотално ремонтира. Въпреки че аз бях изненадан от това, което излезе в пресата: Гриша Ганчев е готов да подари Панчарево на държавата.

- Изненадан негативно?
- Негативно. Защото Панчарево е символ на ЦСКА. Какво означава да подариш една база, която е великолепна. Страхотен терен, който с инвестиция от не повече от 5 милиона става изключителен клубен възстановителен център, в който може да идват и чуждестранни отбори. И ще има допълнителни приходи. Имаш и минерална вода на Панчарево, която може да ползваш.

- Последно. Оптимист ли сте за ЦСКА в тази тежка ситуация?
- Аз винаги съм оптимист. Аз вярвам, че този клуб ще бъде възстановен. Ние преживяхме това, което трябваше да преживеем. О тук нататък ще вървим нагоре.

- Защо трябваше да го преживеем. Плащаме ли нещо?
-Трябваше да го преживеем, да минем през "В" група
Нещата трябва да се случат по един единствен начин. В будна кома бяхме. Сега вече сме наясно, ето, играем във "В" група. Ще видим жребия за купата. Дори да не играем в турнирите, ако вземем трофея, ще бъда щастлив, все едно сме в групата на Шампионската лига. Човек трябва да се радва и на малкото, което има. Това е основното.