Треньорът на Григор Димитров Роджър Рашийд обрисува с метафора постигнатото от най-добрия български тенисист през годината и очакванията му за бъдещето. "Големи благодарности на Григор Димитров, за това, че даде най-доброто от себе си в пътешествието през 2014 година. Пристигнахме в базовия лагер и сега започва изкачването. Гордея се с теб", написа Роджър Рашийд в "Туитър".

Вчера Григор Димитров приключи най-силния сезон в кариерата си след загубата от Анди Мъри на осминфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Париж.

Равносметката от годината е повече от впечатляваща:

- три титли в турнирите от АТР сериите и то на различни настилки: престижния турнир в Куинс Клъб (Вбр); Букурещ (Рум) и АТР 500 в Акапулко (Мекс).

- полуфинал на на "Уимбълдън", където записа три победи, включително и над миналогодишния шампион Анди Мъри. На полуфиналите Димитров изигра отличен мач срещу световния номер 1 Новак Джокович, като огромната класа на сърбина му помогна да вземе два тайбрека, с които да стигне до победата в 4 сета; четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия, където бе спрян от Рафаел Надал на 1/4-финалите; 4-ти кръг на US Open; разочарованието бе Ролан Гарос, където Гришо загуби още първия си мач от Иво Карлович.

- полуфинали на турнирите от сериите Мастърс в Рим и Торонто.

Димитров завършва сезона с актив от 3645 точки и над 2,5 милиона долара, спечелени от наградни фондове.