Оборище от град Панагюрище е доста стар български клуб. Тимът е основан през 1925 година под името Априлски юнак. Местните фенове обаче така и не виждат на стадион „Орчо Войвода" мачове от елита.

Дълги години тимът крета из долните ешелони, но през последните сезони се забеляза сериозен възход. През миналата капания Оборище завърши първи в Югозападната „В" група и така си спечели промоция за „Б" група. „Войводите" са подпомагани финансово от силната компания „Асарел Медет". Именно този факт направи Панагюрище желана дестинация от доста футболисти.

Старши треньор на тима е Танчо Калпаков. 40-годишният специалист е роден в Панагюрище и е юноша на Оборище. Именно заради това приема целите на отбора и като своя лична кауза.

Topsport.bg се свърза с Калпаков, за да разкаже повече за отбора, целите в „Б" група, селекцията и казуса с Николай Цветков, който има договор с клуба, но подписа с ЦСКА.

ПОДГОТОВКАТА:
"Сега сме на лагер в Банско. До момента изиграхме три контроли. Срещу Ботев (Пловдив) направихме много добро първо полувреме и съм доволен от видяното. Иначе се готвим по план. Тимът се обиграва".

СЕЛЕКЦИЯТА
"Търся поне 3-4 нови момчета. Имам план в главата си как искам да изглежда Оборище. Засега предпочитам да не казвам на какви постове търсим футболисти, тъй като все се случва някой да ни изпревари. Ще залагаме на опитни играчи, разбира се ще даваме и шанс на млади. Освободихме Георги Иванов и Кристиян Узунов, тъй като те не се вписваха в концепцията ми".

НИКОЛАЙ ЦВЕТКОВ - ДЕМОНА
"Няма драма с Николай. Той имаше договор с нас, но след като дойде предложението от ЦСКА, го пуснахме. Не искахме да правим спънки на момчето. Поговорихме си по мъжки и се разбрахме. Той има голямо желание да играе за ЦСКА и го разбирам. Той е доста качествен футболист и смятам, че може да се реализира на „Армията". Цветков има качества и за „А" група, тъй че съвсем спокойно ще може да играе и за ЦСКА в елита след време".

ЦЕЛИТЕ ПРЕД ОТБОРА
"Засега нямаме конкретни цели. Искаме да се утвърдим в „Б" група и създаден боеспособен отбор. Не сме си поставяли план - „А" група на всяка цена. Ние сме новак и се съобразяваме с всички отбори. Не се взимаме на сериозно и не гледаме със самочувствие никого, тъй като нямаме това право.Аз имам много високи лични цели и се надявам да ги реализирам".

ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБОРИЩЕ
"Ние сме финансово обезпечени от „Асарел Медет". Безспорно във всички „В" групи бяхме отбора с най-високи заплати. Сега обаче в „Б" група не стоят нещата така. Сега на фона на другите отбори, мога да кажа, че взимаме нормални възнаграждения. Ние винаги сме били коректни с футболистите си. Никога не е имало забавяне на заплати. Който и да си е тръгнал, винаги е получавал дължимото".

ПРОГРАМАТА
"В първия кръг гостуваме на Поморие. За нас няма голямо значение срещу кого ще се изправим. Уважаваме всеки един отбор и сме длъжни да се съобразяваме, тъй като сме новак".

ОЧАКВАНЕТО НА ЦСКА В „Б" ГРУПА
"ЦСКА им своите цели и си ги следва. „Червените" и Левски са най-големите клубове и мястото им е в елита. Разбира се, ако стане така, че се засечем, ще бъда много щастлив да се изправя срещу ЦСКА".