Бившият помощник-треньор на националния отбор по волейбол Найден Найденов атакува остро Камило Плачи. Според него италианският специалист има основна вина за проваления сезон на България. Той изрази остра позиция и по отношение на някои ходове на Пламен Константинов.

"Този отбор трябваше да печели медали след подема, но не ги спечели - заяви Найденов. - Отношенията започнаха да се губят и разбиват. Този (Плачи - б.р.) който трябваше да запази отбора и да го сплоти не успя. В Световната лига направихме световен рекорд - 11 загуби от 12 мача.

И никой не каза каква е реалността - отборът се разби. И то благодарение на старши треньора.(Камило Плачи). Този човек срина българския волейбол. Стига с тези чуждопоклоннически истории. Винаги съм казвал, че треньорът трябва да е българин. Ние имаме нужда не от статистици и анализатори, а от човек, който да застане на линията и да обича тима. И се надявам някои хора да се замислят върху това", каза Найденов.

Той се изказа критично за качествата на Плачи. "Разликата да бъдеш на линията като старши треньор и да стоиш зад нея е много голяма. Тя е един метър, но е много голяма. Не е само да си статистик и анализатор. Старши треньорът трябва да убеди отбора и да го направи във върхова форма в най-важния момент."

Специалистът, който беше селекционер за олимпийските игри в Лондон, посочи и грешките на Пламен Константинов.

"Най-правилният вариант е треньорът да е българин. Човек трябва да използва всеки, независимо какъв му е характерът. Идеята е, че треньорът трябва да може да се справя с тези играчи. Не можеш да оставиш хора, които показват, че могат. Не можеш да заминеш на световно първенство с трима центъра. Ето, случи се проблем и ние останахме без варианти. Това е голяма грешка. Другото, което ми направи впечатление, е, че отборът няма лидер. Това обаче се създава от старши треньора. В този отбор е имал лидер и това беше Тошко Алексиев. Сега обаче този човек беше така поставен, че изгуби мястото си и не успя да направи това, което може", каза Найденов.

"Цветан Соколов? Да, има слаба година, но не му се вдъхна увереност. Отборът не бе физически подготвен. Никой не знаеше кога ще играе и кога не. А това влияе".

По думите му отборът е стигнал дъното. "Когато аз поех отбора, състоянието беше същото. Тогава напуснаха Казийски, Жеков и се случиха разправиите. Успяхме да изградим отбор, който да повярва в себе си и да изиграе един невероятен шампионат. След като започнахме нещата, на другата година те не се получиха. Предната Световна лига отборът започна много убедително. Излязохме със самочувствие, желание и колектив, че сме направили нещо много истинско на олимпиадата", добави треньорът на "Марек".

"Пламен трябва да продължи, той е интелигентен и ако е осъзнал какво трябва да направи, нека продължи. Но да си направи изводи и да гледа по-реално на нещата”, завърши Найденов.