Арсенал отстъпи с 1:2 при домакинството си на Манчестър Юнайтед в дербито от програмата на 12-ия кръг на английската Висша лига.

Попаденията за победителите бяха реализирани от Уейн Рууни (разписал се едва 5 минути преди края) и Кийрън Гибс, пратил топката в собствената си мрежа (а в същото време и контузил вратаря на своя тим). Почетния гол за домакините вкара Жиру, разписал се в 6-ата минута на 8-минутното продължение.

Домакините започнаха повече от вихрено в атака, като излязоха с набралия сериозна скорост напоследък Окслейд-Чембърлейн, супер ефективния Алексис Санчес и бившия кадър на гостите Даниел Уелбек.

Юнайтед отговори с Рууни, Ван Перси и Ди Мария в нападението си, като всичко това предполагаше доста резултатен мач днес.

Както обаче се случва доста често тези очквания не бяха оправдани.

Началото бе силно за двете единайсеторки, но се изчерпваше по-скоро в много, много (много, много, много) тичане, без да има какъвто и да било ефект от това.

"Стопроцентова" бе само една ситуация за първите 45 минути, в която Джак Уилшър излезе очи в очи с Де Хеа, но като по чудо не успя да се разпише.

Иначе контузии не липсваха, като за Юнайтед още в самото начало Шоу бе сменен принудително, отстъпвайки мястото си на Йънг.

В редиците на Арсенал пък терена, не съвсем по план, трябваше да напуснат Уилшър и Шчесни, като глезенът на първия бе застъпен в голова ситуация за "артилеристите", докато стражът на лондончани бе контузен... от свой съотборник.

Това се случи в 56-ата минута, когато при центриране в наказателното поле на Арсенал Шчесни и Гибс първо се сблъскаха, а само секунда по-късно бранителят прати кълбото в собствената си мрежа, опитвайки се да отклони изстрел на съперников нападател.

Първоначално Шчесни показа, че може да продължи, но след това поиска да бъде заменен.

Само 5 минути преди последния сигнал, при една от малкото си контраатаки, Юнайтед се добра до гарантиран успех, след попадение на Уейн Рууни.

Другият нападател на манчестърци - Робин ван Перси бе сменен от мениджъра Ван Гаал, тъй като с играта си по нищо не доказа, че заслужава да е на терена днес.

В заключителните секунди на продължението Ди Мария се оказа в чудесна ситуация за отбелязване на попадение, но пропусна, останал сам срещу вратаря.

В 95-ата минута пък Жиру буквално разстреля Де Хеа с гол за крайното 1:2.

Ето и съставите на двата тима, с които те започнаха спора помежду си:

АРСЕНАЛ: Шчесни, Мертезакер, Монреал, Гибс, Чеймбърс, Артета, Уилшър, Рамзи, Санчес, Уелбек, Окслейд-Чембърлейн

ЮНАЙТЕД: Де Хеа, Смолинг, Шоу, МакНеър, Блекет, Карик, Валенсия, Фелайни, Ди Мария, Ван Перси, Рууни