Лудогорец влезе в историята на българския футбол! Разградчани постигнаха невероятен успех и станаха вторият наш тим след Левски, който влезе в групите на Шампионската лига!

Двубоят срещу Стяуа пък със сигурност ще влезе в златните страници на  целия турнир, като драмата завладя „Васил Левски" в полунощ.  Лудогорец спечели с 1:0 след гол на Вандерсон в последната минута.

В продълженията Владо Стоянов бе изгонен и ръкавиците нахлузи Козмин Моци, тъй като домакините нямаха повече смени. Защитникът обаче стори истинско чудо и спаси цели две дузпи на своите сънародници, с което си осигури мсто в българския футболен пантеон.

Двубоят не започна особено добре за домакините,които явно бяха притеснени с оглед огромното значение на двубоя.  По-опитните гости бързо взеха инициативата и макар че не създадоха особено много положения, преди почивката диктуваха събитията на терена.

Кешерю можеше да открие след пас на Сънмартян още в 7-ата минута, но стреля много неточно. Опитният Сънмартян пък също пропусна добро положение в 23-ата мин. Ветеранът нахлу с топка в краката в пеналта и стреля, но топката срещна мрежата откъм външната й страна.

Първият опасен удар на Лудогорец дойде в 32-ата минута, когато Ешпиньо стреля опасно от фаул. Постепенно българите се отърсиха от шока и започнаха да атакуват много по-често.

Най-чистото положение за първите 45 минути  логично бе за Лудогорец. То дойде малко преди почивката, когато Кайсара центрира отдясно, но останал на 5-6 метра пред вратата Мисиджан пропусна да уцели топката.

Тенденцията в представянето на двата тима продължи и след почивката, когато разградчани бяха пълни господари на терена.  Мисиджан отново профука страхотна възможност в 47-ата мин. когато ударът му с глава мина над гредата. Като оправдание за холандеца все пак можем да отбележим, че този компонент от играта никога не е бил сред особено приоритетните за него.

Стяуа пък отговори с добър удар на Шукала в63-ата мин. Бранителят засече с глава центриране от фаул, но Владо Стоянов изби, а след това топката се удари и в гредата за късмет на българския шампион.

В последния четвърт час румънците приеха играта в собствената си половина, докато Лудогорец тръгна ва банк напред. В 76-ата мин Марселиньо  влезе в пеналта, но миг преди да нанесе удар, в краката му се хвърли двама защитници и успяха да избит.

Течеше последната минута,когато чудото се случи. След центриране от корнер, бранител на Стяуа изби топката с глава. Тя попадна обаче право на волето на стоящия на границата на пеналта Вандерсон. С мощен шут от въздуха бразилецът прати топката във вратата под изумените погледи на вратаря и румънските играчи, с което вкара мача в продължения.

През първите 15 минути  разградчани, окрилени от паднали гол, се опитаха бързо да нанесат и втори удар, с който да извадят Стяуа от мача. Моци имаше нелош шанс след центриране от корнер, но стражът Арлаускас отново бе на висота и успя да избие опасния удар.

Течаха последните минути на продълженията, когато едно разсейване на Лудогорец доведе до крайно неприятни последици. Варела бе изведен сам срещу Стоянов, стражът излезе и го подкоси. Вратарят получи заслужен червен картон, а тъй като Лудогорец вече бе извършил и трите си смени,ръкавиците сложи защитникът Козмин Моци! Именно румънецът пази и при последвалите дузпи.

Моци обаче се справи повече от прекрасно. Той първо вкара първата дузпа, след това успя да спаси и цели два удара от бялата точка на своите съотборници - нещо нечувано за полеви играч! Самите дузпи преминаха крайно инфарктно като Вандерсон пропусна за разградчани, а Моци улови следващия удар.

Така се наложи двата тима да си бият от бялата точка до грешка и първия я допуснаха Стяуа. Ръпа би лошо, Моци се метна и улови удара му. От тук нататък разградската приказка вече може да започне...

ЛУДОГОРЕЦ - СТЯУА 1:0 (6:5 СЛЕД ДУЗПИТЕ)