Преди всяка партия световният шампион Веселин Топалов е облъчван с търсач на мини. Това съобщи за Топспорт.бг говорителят на Веско Живко Гинчев.

Още след първата партия българският гросмайстор се оплака от устройството, което не се препоръчва да се използва спрямо хора, заради това че излъчва радиочестотна енергия. Въпреки това и преди втората партия организаторите са го подложили на същата процедура. Преди това шахматистите минават през металотърсач.

„Проверката с металотърсач е записана в договора, но за търсач на мини не сме подписвали нищо и настояваме тази процедура веднага да отпадне, обясни мениджърът на Топалов Силвио Данаилов. - Още преди мача имахме забележки, но организаторите все още не са реагирали на нашите искания."

В събота българският отбор изпрати писмо да председателя на Организационния комитет Валери Боваев с няколко забележки.

„Не сме доволни, че не можем да проверяваме стаите за почивка преди всяка партия - пише в документа. - Удивени сме, че прозорците на стаята на Топалов бяха отворени по време на играта, а още повече от факта, че до стаите на играчите имаха достъп най-различни хора. Статистиката на българския отбор сочи, че по време на първата партия Крамник е прекарал в стаята за почивка повече от 2 часа (27 влизания!), докато Топалов е „почивал" само 24 минути (3 влизания)."

Стаята на Веселин се охранява от 6 полицаи - сякаш е международен терорист, докато пред тази на на Крамник няма нито един, обясниха от нашия екип.

Днес е почивен ден в мача за титлата в Елиста, а във вторник ще се изиграе третата партия. Топалов отстъпва с 0:2 точки до момента.