Премиерът Сергей Станишев спря украинските купувачи за Кремиковци и ЦСКА. Това стана ясно след срещата на премиера с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Както е известно, за утре бе планирано одобряването на сделка с украинския бизнесмен Константин Жеваго за придобиването на металургичния комбинат "Кремиковци". Жеваго и най-богатият украинец Ринат Ахметов плануват да помагат финансово и на ЦСКА, след като купят контролния пакет акции на "Кремиковци".

След заседанието на Изпълнително бюро на БСП, часове след като Димитров се срещна със сегашния собственик на 75 на сто от завода - индийският милиардер Прамод Митал, и бе съобщено, че продажбата ще бъде финализирана "до часове", Станишев спря сделката. Повод за обрата е, че в разговор между Станишев и американския посланик Джон Байърли, той е бил информиран тази сутрин, че подчертан интерес към "Кремиковци" проявява и компанията "Норд Американ стийл". Американска компания има около 60-годишна история и опит в тежката индустрия и е производител на специални стомани.

Премиерът отбеляза, че без съгласието на Петър Димитров, който представлява 25-процентното държавно участие в дружеството, сделка няма да има.

В отговор на въпрос прибързал ли е Димитров, като е обявил за очакваното приключване на сделката с украинеца Жеваго, Станишев уклончиво каза, че "ситуацията е динамична". Той каза още, че няма значение, че утре в София пристига Жеваго. "Готов съм да се срещна и с други потенциални инвеститори", добави премиерът.

В същото време изпълнителният директор на комбината Александър Томов, който по-рано през деня си призна, че е инициирал сделката с Жеваго със знанието на Митал, заяви, че ако до 22 часа тази вечер продажбата не приключи, ръководството на компанията ще предприеме извънреден план за действие. "Това означава, че няма да признаваме заповедите на сегашния собственик", добави Томов, имайки предвид Прамод Митал.

Говори се, че отношенията между двамата напоследък били доста изострени.

Заради неразрешения казус с "Кремиковци" Томов може би няма да тръгне днес за Испания, където "червените" са на подготовка.