"Топспорт" научи, че 18-те футболисти, които бяха селектирани от Михаил Мадански и се класираха за финалите на европейското първенство в Чехия през лятото, ще получат оценка отличен в дисциплината "Футбол". Това ще се случи, ако в следващите 4 години някой от тях кандидатства в Националната спортна академия "Васил Левски". Информацията на нашата медия бе потвърдена от ректора на елитното висше учебно заведение Професор-доктор Лъчезар Димитров.

- Уважаеми господин Професор, кога взехте решение за този стимул?
- Преди мача с Исландия казах на Доцент-доктор Михаил Мадански да съобщи на момчетата, че ако победят в групата, докато тече моят мандат, в следващите 4 години, те ще получат отлична оценка в дисциплината "Футбол", ако кандидатстват в Академията.

- Вие сте вицепрезидент на Българския футболен съюз. Каква е Вашата професионална оценка за това, което се случи?
- Българският футболен съюз има заслуга за това класиране. Централата финансира участието на момчетата в предсезонния турнир в "Албена" през февруари. Тогава те мериха сили с мъжки отбори. Бяха организирани две приятелски срещи с Беларус в края на март, както и лагер в Германия в началото на април с три контролни мача. Така трябва да се подготвят всички възрасти на националните гарнитури. Видя се, че нашите системи на подготовка дават резултат. Доцент-доктор Михаил Мадански преподава при нас, а колегите му в треньорския щаб са учили в Академията. В НСА има качеството и условията, за да се получават такива резултати. Това обаче в никакъв случай не поставя под съмнение квалификацията на останалите специалисти. Навсякъде има компетентни треньори.

- Оптимист ли сте, че това постижение ще даде позитивен тласък в работата с подрастващите?
- Оптимист съм, разбира се. За някои, ние сме футболно джудже що се отнася до материалните условия и финансовото обезпечаване. Донякъде не без основание. В конкретния случай българският талант и професионалното отношение към задачата за победа в групата се оказаха решаващи, въпреки обстоятелствата.